Meest recente artikelen

Poké bowl: wat is dat en hoe maak je het zelf?

Super eenvoudig

Poké bowl: wat is dat en hoe maak je het zelf? Artikel

Poké bowl is een Hawaiiaans gerecht dat de laatste jaren ook bij ons steeds populairder wordt. Wat het nu juist is en hoe je het zelf kunt maken, lees je hier.

Waar komt het vandaan?

De oorsprong van poké bowls gaat terug naar Hawaï, waar het voor het eerst werd bereid door inheemse Polynesiërs met rauwe rundvleesvis die werd gekruid met zeezout en algen. Het gerecht evolueerde in de loop der tijd, toen veel Aziatische immigranten zich in Hawaï vestigden en hun eigen culinaire invloeden bijdroegen. Vandaag de dag is het gerecht uitgegroeid tot een wereldwijde sensatie, met variaties in vele landen over de hele wereld.

 

Wat is het?

Een poké bowl bestaat meestal uit een basis van rijst, met eiwitkeuzes zoals tonijn, zalm, tofu en nog veel meer opties. Het gerecht wordt vervolgens aangevuld met een verscheidenheid aan groenten, fruit, noten en sauzen, waardoor het een aanpasbare en gezonde maaltijdoptie is. De veelzijdigheid van poké bowls maakt eindeloze combinaties van smaken en ingrediënten mogelijk, waardoor het een veelgebruikte maaltijd is voor mensen die hun gebruikelijke lunch- of dinerroutine willen afwisselen.

Het woord 'poké' komt van het Hawaiiaanse woord voor 'in stukjes snijden', wat verwijst naar de manier waarop de vis in het gerecht wordt verwerkt. Ondertussen wordt er natuurlijk ook veel meer dan enkel vis toegevoegd, maar oorspronkelijk komt de naam daarvan.

 

Waarom is het zo populair?

Een van de meest aantrekkelijke aspecten van poké bowls is hun veelzijdigheid. Ze kunnen worden aangepast aan elke smaakvoorkeur of dieetbeperking, waardoor ze een populaire keuze zijn onder gezondheidsbewuste individuen. Het gerecht kan worden gemaakt met een verscheidenheid aan eiwitten, waaronder vegetarische en veganistische opties. Het kan worden aangevuld met een verscheidenheid aan groenten en fruit om een kleurrijke en voedzame maaltijd te creëren. De mogelijkheden zijn eindeloos, waardoor poké bowls een heerlijke en gezonde maaltijdoptie zijn voor elke gelegenheid.

 

Hoe maak je het?

Poké bowls maken is relatief eenvoudig. Begin met het koken van je rijst en snij ondertussen je vis of andere eiwitkeuze in kleine stukjes. Voeg vervolgens groenten zoals avocado, komkommer, wortel en edamame bonen toe. Maak het af met een saus naar keuze. Dit kan bijvoorbeeld een dressing zijn op basis van sojasaus, sesamolie en limoensap of eventueel wat zoetzure saus. Je doet er zelf mee wat je maar wil, heerlijk toch?

 

Aan de slag met deze recepten

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen