Meest recente artikelen

Tiramisu zonder ei: zo doe je het

Dít is de ideale vervanger!

Tiramisu zonder ei: zo doe je het Artikel

Het moet wel een van de populairste (Italiaanse) desserten zijn. Maar wat als je geen eieren mag eten (of er geen in huis hebt)? Dan maak je toch gewoon tiramisu zonder ei! Zo doe je het.

Kan dat wel, tiramisu maken zonder ei? Natuurlijk wel! Hoewel er traditioneel eieren zitten in het recept, kan het zeker ook anders.

Waarom zit er ei in tiramisu?

In de authentieke Italiaanse hebben eieren een belangrijke functie. Eidooiers geven tiramisu namelijk z'n volle, romige smaak. Het eiwit maakt de mascarpone dan weer luchtig en volumineus.

Belangrijk is ook dat de suikerkorrels versmelten met het dessert zodat je ze niet meer proeft. Je mengt daarvoor de ene helft van de suiker met de eidooiers. De andere helft gaat bij het eiwit. Je zou daarom denken dat het onmogelijk is om de eieren weg te laten. Maar niets is minder waar.

Hoe maak je tiramisu zonder ei?

De truc om tiramisu te maken zonder dat je het ei mist, is echt heel simpel. Vervang de eieren gewoon door slagroom. Room zit niet in het basisrecept van deze lekkernij, maar sommige koks voegen het ingrediënt sowieso al toe. Het vervangt prima het vet en romige van de dooier. Daarnaast heeft opgeklopte room het volume en de luchtigheid van eiwit.

Niet volledig eivrij

Mag je absoluut geen eieren eten voor je gezondheid. Dan moeten we je helaas teleurstellen. Ook in de lange vingers zit ei. En die zijn natuurlijk onmisbaar in deze klassieker. Wel kun je de lange vingers vervangen. Ga op zoek naar geschikte koekjes zonder ei. Wil je een kidsproof tiramisu maken, bijvoorbeeld zonder de alcohol? Lees dan ook dit artikel.

Mooi vast

Vermijd een zompige tiramisu door de ingrediënten met zorg te mengen. Werk de slagroom behoedzaam door de mascarpone zodat hij luchtig blijft. Ook met de mascarpone ben je beter voorzichtig. Doe de suiker eronder maar meng niet te lang. Zorg dat hij mooi romig blijft. En hou je aan de een-seconderegel. Elk koekje mag slechts één seconde in de koffie.

Zin in tiramisu? Probeer deze recepten!

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen