Meest recente artikelen

Kun je mascarpone door ricotta vervangen en omgekeerd?

Goeie vraag

Kun je mascarpone door ricotta vervangen en omgekeerd? Artikel

Mascarpone door ricotta vervangen in een recept, kan dat zomaar? En werkt het ook omgekeerd? In dit artikel zoeken we het voor je uit.

't Zijn allebei witte, romige kazen, en ze zijn alletwee overheerlijk in het juiste recept. Denk maar aan mascarpone in een smeuïge tiramisu of ricotta in een (hartige) taart of een salade. Bovendien lijken ze best goed op elkaar. Hieronder ontdek je of je mascarpone door ricotta mag vervangen en omgekeerd.

De ene kaas is de andere niet

Ricotta en mascarpone hebben best veel gemeen. Zo zijn ze allebei gemaakt van verse melk en hebben ze een romige smaak. Toch zijn er enkele belangrijke verschillen:

  • Ricotta heeft een wat korreliger textuur dan mascarpone. Die laatste kaas is daardoor ook makkelijker smeerbaar. Wil je ricotta toch wat smeuïger maken, dan kun je 'm loskloppen.
  • Ricotta smaakt wat scherper dan mascarpone, die dan weer een zachte en melkachtige smaak heeft.
  • Het grootste verschil zit 'm in het vetgehalte: ricotta heeft er eentje van zo'n 10%; bij mascarpone ligt dat percentage een stuk hoger: drie of vier keer zoveel.

Mascarpone door ricotta vervangen

Als je ricotta in plaats van mascarpone wilt gebruiken, raden we sowieso aan om 'm los te kloppen. Op die manier lijkt het resultaat qua textuur wat meer op mascarpone. Heb je volle room in huis, dan kun je die ook toevoegen om het geheel wat dikker te maken.

Als de ricotta losgeklopt is, kun je 'm in warme of verwarmde gerechten gebruiken. Hou er rekening mee dat ricotta in tegenstelling tot mascarpone opstijft als je 'm verwarmt, dus je krijgt een veel steviger effect.

In koude desserts zal de smaak toch te veel afwijken van het origineel. Toch maar even naar de winkel, dus!

Ricotta door mascarpone vervangen

Kort gezegd: je kunt ricotta vaak door mascarpone vervangen, maar niet wanneer het puur wordt gebruikt in het oorspronkelijke recept.

Hou in je achterhoofd dat mascarpone een pak zwaarder en zoeter is dan ricotta, dus het is meestal een goede keuze om dat te compenseren met een zuur element of wat minder suiker te gebruiken.

Vooral in desserts kun je ricotta dikwijls vervangen door z'n vettere neefje. Het resultaat wat minder zwaar maken, kan door de mascarpone bijvoorbeeld los te kloppen met een beetje melk. Ook in ovenschotels en pasta is de ricotta meestal (gedeeltelijk) te vervangen door mascarpone, maar het resultaat zal een stuk lopender zijn. Daar voeg je dus best geen extra melk toe.

Vraagt het recept om pure ricotta (zoals hier), dan raden we je af om 'm te vervangen door mascarpone.

Samengevat

Mascarpone én ricotta gebruik je …

  • In pasta's (al dan niet in de oven)

Ricotta gebruik je …

Mascarpone gebruik je …

  • In desserts (al dan niet met fruit)
  • Als vulling voor (hartige) taarten (met een bodem)
  • Als topping voor biscuits

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen