Meest recente artikelen

Goedkoper koken: zo kan je heel wat energie besparen in de keuken

Goed voor je portemonnee

Goedkoper koken: zo kan je heel wat energie besparen in de keuken Artikel

Goedkoper koken én tegelijkertijd besparen op je energiefactuur: het kan. Dankzij deze kleine aanpassingen kan je veel energie besparen in de keuken.

Goedkoper koken zonder al te veel in te boeten op comfort? Het kan! Dankzij deze kleine tips kan je heel wat geld besparen op je energierekening.

Gebruik een deksel

Wist je al dat je fornuis twee tot drie keer zoveel energie verbruikt wanneer je het deksel niet op de pot plaatst tijdens het koken? Wanneer je het deksel wél op de pot plaatst, kookt je water namelijk sneller. Zodra het water kookt, kan je het vuur dan trouwens ook water zachter zetten. Je water zal gewoon blijven koken terwijl je minder energie verbruikt.

Gebruik geen hele pot water om groenten en aardappelen te koken

Je verbruikt minder energie als je groenten en aardappelen maar voor een derde onder water zet. Zo worden ze toch mooi gaar, blijven er meer vitamines behouden, én verbruik je minder energie als wanneer je de hele kookpot met water zou vullen.

Leve de snelkookpan!

Je oma wist het al: koken in de snelkookpan of hogedrukpan zorgt ervoor dat het eten in no-time op tafel staat! Voedingsmiddelen worden onder druk op hogere temperatuur gegaard, wat zorgt dat je de bereidingstijd tot tweederden kunt reduceren vergeleken met een gewone pan. Zo kan je dus heel wat energie besparen. Bovendien heeft een snelkookpan nog een groot voordeel: vitamines en andere voedingsstoffen blijven beter behouden doordat er minder contact is met zuurstof. Twee vliegen in één klap dus!

Kies voor de juiste kookplaat

Stem de maat van de pan af op de grootte van de kookplaat of gaspit. Wanneer de gaspit te groot is, is dit niet alleen gevaarlijk maar gaat er ook kostbare energie verloren.

Zet elektrische kookplaten en de oven eerder uit

Als je een elektrisch fornuis of oven gebruikt, kun je deze een paar minuten voor het eind van de bereidingstijd al uitzetten. De plaat en oven geven nog een tijdje voldoende warmte af zodat het eten nog even verder kan sudderen zonder extra energie te verbruiken. Hetzelfde geldt voor de oven.

Wacht niet tot de oven helemaal voorvervarmd is

Heel veel producten kun je zonder problemen in de oven leggen op het moment dat je die opzet. Zo hoeft de oven minder lang aan te staan en kun je heel eenvoudig besparen op je energieverbruik.

Organiseer je koelkast en diepvries

Wanneer je koelkast en diepvries goed georganiseerd zijn, hoeft deze minder lang open wanneer je iets zoekt. Zo kan je op lange termijn heel wat energie besparen.

Investeer in energievriendelijke keukentoestellen om goedkoper te koken

Is je oude koelkast, oven of vaatwasser stuk? Investeer dan in een nieuw (of tweedehands) energievriendelijk model. Hoe energievriendelijk een toestel is, kan je zien aan de hand van het energielabel. A+++ is het meest energiezuinig terwijl D de slechtse score is.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen