Meest recente artikelen

Haal meer vitaminen uit je voeding

Voor meer energie!

Haal meer vitaminen uit je voeding Artikel

Hetzelfde eten en toch meer vitaminen binnenkrijgen. Het lijkt onmogelijk, maar op de juiste manier bewaren en bereiden kan al veel schelen!

Vitaminen zijn essentiële voedingsstoffen die onze lichamen nodig hebben om goed te functioneren. Ze helpen bij het behouden van een gezond immuunsysteem, het reguleren van onze stofwisseling en het bevorderen van de groei en ontwikkeling van onze cellen en weefsels. Het is daarom belangrijk om voldoende vitaminen binnen te krijgen via onze voeding.

De juiste voedingsmiddelen

Ga voor voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitaminen. Denk bijvoorbeeld aan groene bladgroenten zoals spinazie en boerenkool, fruit zoals citrusvruchten en bessen, en vette vis zoals zalm en tonijn. Het is ook een goed idee om te variëren in de voedingsmiddelen die je eet, zodat je een breed scala aan voedingsstoffen binnenkrijgt.

Een andere manier om meer vitaminen uit je voeding te halen, is door te kiezen voor onbewerkte voedingsmiddelen. Bewerkte voedingsmiddelen bevatten vaak minder vitaminen dan onbewerkte voedingsmiddelen, omdat veel vitaminen verloren gaan tijdens het verwerkingsproces. Probeer daarom te kiezen voor verse, onbewerkte voedingsmiddelen zoals groenten, fruit, noten, zaden en volle granen.

Met deze tips haal je meer vitaminen uit je voeding:

  • Eet groenten en fruit zo vers mogelijk. Door ze te lang te bewaren verlies je vitaminen.
  • Als je groenten langer dan een paar dagen wil bewaren, zijn diepvriesproducten vaak een beter alternatief.
  • Blootstelling aan licht vermindert het aantal vitaminen. Bewaar brood daarom in een papieren zak in het donker en kies niet voor melk in glazen flessen.
  • Spoel groenten af om te wassen, maar week ze niet in water want hierdoor lossen vitamine B en C op.
  • Rauwe groenten zijn het beste, gestoomde en geblancheerde groenten komen daarna, omdat hier geen of weinig water voor gebruikt wordt.
  • Maak salade pas vlak voor de maaltijd klaar. Als groenten en fruit eenmaal gesneden zijn, verliezen ze vitaminen.
  • Snij groenten en fruit ook altijd met een scherp mes. Als het weefsel van deze producten beschadigt, gaat er vitamine C verloren.
  • Kies liever niet voor koperen pannen. Dit zorgt ervoor dat het eten foliumzuur en vitamine C en E verliest.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen