Meest recente artikelen

Hoe pocheer je een ei?

Met deze tips mislukt het nooit!

Hoe pocheer je een ei? Artikel

Eitjes zijn gezond, budgetvriendelijk en vooral heel lekker. Gebakken met lekkere kruiden of gekookt - met boterhamsoldaatjes erbij - smaken ze altijd, maar het mag soms ook weleens iets anders zijn. Een gepocheerd eitje is ook heerlijk, bijvoorbeeld. Hier leggen we je stap voor stap uit hoe je dat doet, een ei pocheren.

Eitjes vind je in elke keuken (tenzij je vegan bent, natuurlijk). Niet alleen in het doosje in je koelkast, maar ook verwerkt in mayonaise of gebak. Eieren zijn dan ook heel veelzijdig en supergezond: ze zijn rijk aan antioxidanten, ijzer en eiwitten, maar barsten ook van de vitamines B2, B12 en D. Oh ja, één gekookt of gepocheerd eitje bevat zo'n 75 calorieën, dus het is ook nog eens goed voor je slanke lijn! Hier lees je hoeveel eieren je mag eten per week.

Hoe weet je of een ei nog goed is?

Pocheren lukt het allerbest met kakelverse eitjes. Hoe je weet of een ei nog goed is, kun je deze test doen. Met deze tips kun je eieren het langst bewaren. Normaal kun je eieren best niet in de koelkast bewaren, maar voor pocheren is een koelkastkoud ei ideaal, omdat het eiwit dan makkelijker stolt.

Een ei pocheren: hoe doe je dat?

  1. Zet een pan van minstens 10 cm diep op het vuur en vul die voor 3⁄4 met water. Breng aan de kook. Voeg geen zout toe, dat breekt het eiwit af.
  2. Zorg dat je eieren supervers zijn! Verse eieren hebben een dikker en sterker eiwit, waardoor het beter zijn vorm behoudt. Als je geen verse eieren tot je beschikking hebt, is het aangeraden om het ei boven een zeef te breken. Zorg dat de dooier heel blijft. Laat het meest waterige deel van het eiwit weglopen. Dit trucje is wonderlijk voor een mooi gepocheerd ei!
  3. Doe het ei voorzichtig in een klein koffiekopje. Dat maakt het makkelijker om het ei in de pan te laten glijden. Doe eventueel 1 koffielepel citroensap of wittewijnazijn op het eiwit. Het zuur zorgt dat het eiwit mooi gaat stollen, waardoor de vorm van het ei makkelijker behouden blijft. Als je superverse eieren gebruikt, is azijn overbodig.
  4. Zodra het water kookt, zet je het vuur iets zachter zodat de grootste bellen verdwijnen. Het is de bedoeling dat het water net onder het kookpunt blijft. Anders gaat het eiwit alle kanten uit.
  5. Roer met een garde in het water tot je een draaikolk hebt. Het is geen must, maar het zal het eiwit helpen om rond de dooier te draaien. Zorg wel dat het water niet té hard draait, want dan krijg je het tegenovergestelde effect.
  6. Laat het ei in het midden van de pan glijden door het kopje zo dicht mogelijk bij het wateroppervlak te houden. Het ei zal zakken en lichtjes mee draaien.
  7. Kook het ei 2 à 4 minuten, afhankelijk van de grootte van het ei. Haal het ei met een schuimspaan uit het water. Droog het op keukenpapier en serveer onmiddellijk.

Meerdere eieren pocheren

Je kunt meerdere eitjes tegelijk in een pan pocheren, maar als je je daar onzeker bij voelt, kan het handig zijn om ze op voorhand te maken, één voor één. Leg ze na het pocheren onmiddellijk in een kom ijswater zodat de garing stopt, want je wilt een lopende dooier. Extra voordeel: het ijswater zorgt dat de eitjes mooi stollen, wat ideaal is om eventuele draadjes bij te snijden. Wanneer je ze wilt serveren, warm je ze simpelweg op door ze opnieuw even in een pan met zacht kokend water te laten zakken.

Probeer deze recepten met gepocheerd ei

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen