Meest recente artikelen

Verse tomatensoep: zo maak je ze

De soepklassieker op z’n best

Verse tomatensoep: zo maak je ze Artikel

Tomaat is onze favoriete zomergroente. Dankzij de uitvinder van de conserven kunnen we er gelukkig ook ’s winters van genieten. Bij voorkeur in zo’n heerlijk tomatensoepje. Team balletjes of niet: met ons recept voor verse tomatensoep oogst je sowieso succes aan tafel.

Tomatensoep maken is absoluut niet moeilijk. Je hebt er niet veel voor nodig – behalve tomaat dan, natuurlijk. Hoe je er precies mee aan de slag gaat, lees je in het recept. Onze tips maken je soepje helemaal af.

Ons basisrecept voor verse tomatensoep

Waarom? Daarom!

 • Waarom moet je de ui, wortel, prei en aardappel eerst stoven?
  Door groenten te verwarmen ontstaan er nieuwe aroma’s. Onder meer uien, knoflook en prei bak je beter eerst even aan in vetstof. Door ze te stoven, komen alle smaken goed vrij.
 • Waarom moet je de soep zacht koken?
  In soep gaan verschillende ingrediënten. Je kookt ze om ze te laten garen. Om de smaken mooi te laten versmelten, gebeurt dat beter langzaam. Je laat ze daarom wat sudderen, op een laag vuurtje. Mocht de soep op te hoog vuur koken, dan verdampt er bovendien ook te veel vocht en kan je soep te zout worden, doordat de bouillon geconcentreerd wordt.
 • Moet je de tomaten pellen?
  Het hoeft niet per se, maar de schil van de tomaat lost moeilijk op in vloeistof, waardoor er stukjes in je soep kunnen blijven zitten, zelfs als je ze later pureert. Daarom vermelden veel recepten dat je de tomaten eerst moet pellen. Heb je een krachtige mixer, dan zal dit overbodig zijn.
 • Waarom moet er een aardappel in de soep?
  Tomaat bevat veel water en – in tegenstelling tot sommige andere groenten – geen zetmeel. Dat is nodig om de soep te binden en dikker te maken. De zetmeelrijke aardappel lost dit op. Door de soep na het pureren opnieuw te laten koken, zal ze binden. Zonder aardappel blijft je tomatensoep waterig en lopend. Eventueel kun je ook een zoete aardappel gebruiken: die zorgt er meteen ook voor dat het scherpe van de tomaten wat in balans komt, zodat je geen suiker aan de soep moet toevoegen. Veel mensen doen dit namelijk omdat ze tomatensoep iets te zuur vinden.

Nog meer recepten voor tomatensoep

Koud of warm, winters of zomers: tomatensoep smaakt altijd. Van de klassieker met balletjes, met een feestelijke toppings of gezellige comfortfood: tussen deze receptjes vind je vast je gading.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

 Lees ook…

 • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen