Meest recente artikelen

Zo vaak moet je je keukenspons vervangen

Dit wist je nog niet!

  • Deel dit artikel:
Zo vaak moet je je keukenspons vervangen Artikel

Keukensponsjes zijn net als handdoeken één van die dingen waarvan je weet dat je ze eigenlijk vaker zou moeten vervangen. Maar hoe vaak kun je nou echt schoonmaken met een spons?

Of je nu een vaatwasser hebt of niet, een keukenspons is in veel gevallen handig om het servies even goed schoon te maken voordat het de machine in gaat. Natuurlijk komt er op deze manier veel vuil in de sponsjes en is het dus verstandig om het regelmatig te verwisselen. Uit een onderzoek van Scientific Reports blijkt dat mensen gemiddeld een keer per maand hun spons vervangen.

Vervangen

Om te onderzoeken hoe vaak je het zou moeten verwisselen, onderzochten ze 14 schuursponsjes. In die sponsjes vonden ze 10 miljoen bacteriën op 6,5 vierkante centimeter, waaronder een bacterie die voedselvergiftiging kan veroorzaken. Een keukenspons zou daarmee zo’n 200.000 keer vuiler zijn dan een toiletbril. En daar wil je natuurlijk niet echt het bord mee schoonmaken waar je later weer van gaat eten. Er zijn verschillende trucjes bedacht om de sponzen schoon te maken, zoals in heet water in de microgolfoven leggen, maar uit het onderzoek bleek ook dat de bacteriën dit konden overleven. Daarom raden zij ook aan om de sponsjes een keer per week te vervangen.

Meer tips

  • Vervang je vaatdoek om de 2 dagen en was hem regelmatig op 60°C of 90°C.
  • Wanneer je je spons of vaatdoek enkel voor de afwas gebruikt, kan hij iets langer meegaan.
  • Gebruik afzonderlijke sponzen en vaatdoeken voor de afwas en het reinigen van je keuken.

Bron: libelle.nl

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen