Meest recente artikelen

Zo vaak moet je je keukenspons vervangen

Hoe vaak vervang jij je keukenspons?

Zo vaak moet je je keukenspons vervangen Artikel

Keukensponsjes zijn net als handdoeken één van die dingen waarvan je weet dat je ze eigenlijk vaker zou moeten vervangen. Maar hoe vaak kun je nou echt schoonmaken met een keukenspons?

Of je nu een vaatwasser hebt of niet, een keukenspons is onmisbaar in je keuken. Natuurlijk komt er op tijdens het afwassen veel vuil in de sponsjes en is het dus nodig om het regelmatig te vervangen. Uit een onderzoek van Scientific Reports blijkt dat mensen gemiddeld een keer per maand hun spons vervangen, maar is dat wel voldoende?

Keukensponsje vervangen

Om te onderzoeken hoe vaak je het zou moeten verwisselen, onderzochten ze 14 schuursponsjes. In die keukensponsjes vonden ze 10 miljoen bacteriën op 6,5 vierkante centimeter, waaronder een bacterie die voedselvergiftiging kan veroorzaken. Een keukenspons zou daarmee zo'n 200.000 keer vuiler zijn dan een toiletbril. Klinkt niet als iets waar je je servies mee wilt schoonmaken, toch?

Ook verschillende trucjes om de sponsjes schoon te maken, zoals ze in heet water in de microgolfoven leggen, is volgens het onderzoek niet nuttig. De bacteriën konden dit namelijk overleven. Je keukensponsje wekelijks vervangen is dus geen overbodige luxe.

Meer tips

  • Vervang je keukenhanddoek om de 2 dagen en was hem regelmatig op 60°C of 90°C en hang 'm op de juiste plek.
  • Gebruik het keukensponsje dat je gebruikt om je keuken mee te reinigen niet voor de afwas. Kies liever voor aparte sponsjes.
  • Wanneer je je sponsje enkel voor de afwas gebruikt, kan het iets langer meegaan.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen