Meest recente artikelen

Rauwe kip spoelen? Zeker niet doen!

Weet jij waarom?

Rauwe kip spoelen? Zeker niet doen! Artikel

Spoel jij rauwe kip onder de kraan? Niet doen! Hoewel je denkt dat je er bacteriën mee verwijdert, doe je eigenlijk het omgekeerde. Wij leggen uit waarom.

 

Waarom is rauwe kip spoelen gevaarlijk?

Wanneer je met rauwe kip werkt, is het altijd opletten geblazen voor kruisbesmetting: bacteriën die aanwezig zijn op de kip, kunnen namelijk heel snel overgezet worden op andere producten in je keuken. Daarom is het belangrijk om altijd een apart mes en een aparte snijplank te gebruiken wanneer je met rauwe kip werkt.

Het is net om dezelfde reden dat je kip niet mag spoelen onder de kraan. Op die manier komen de bacteriën immers terecht in je spoelbak en water en alles wat ermee in contact komt.

Hoe maak ik de kip dan wel schoon?

In principe worden alle schadelijke bacteriën vernietigd bij het klaarmaken van de kip. Let er wel altijd op dat de kip niet meer roze is in het midden. Een goede indicatie: test met een vleesthermometer of de kip ongeveer 75°C heeft bereikt; dan ben je er zeker van dat de slechte bacteriën weg zijn.

Soms wordt gezegd dat het moeilijk is om je kip krokant te bakken als je 'm niet eerst wast. Dat is niet bewezen, maar als je zeker wil zijn van een lekker krokant korstje, kan je 'm altijd eerst even afdeppen met een keukenpapiertje. Gooi dat na gebruik wel meteen weg en laat het niet slingeren op het aanrecht om kruisbesmetting te vermijden.

RECEPTEN MET KIPFILET

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen