Meest recente artikelen

In 10 stappen naar een opgeruimde keuken

Van aanrecht tot keukenkast

In 10 stappen naar een opgeruimde keuken Artikel

Grote schoonmaak in je keuken: hoe pak je dat aan? Volg deze 10 stappen naar een brandschone keuken.

Keuken opruimen: 10 stappen naar succes

Je keuken opruimen en schoonmaken: het is misschien niet je favoriete taak in huis, maar het eindresultaat is héérlijk! Zet dus je favoriete podcast of playlist op en volg deze stappen:

Stap 1: maak alle oppervlakken leeg

Een doos havermout, wat lege glazen, een kookboek, een stapeltje post… Wat slingert er allemaal op het aanrecht en op de keukentafel rond? Je keuken opruimen begint bij deze kleine dingen. Leg alles netjes op z'n plek zodat je keuken leeg oogt.

Stap 2: verzamel alles wat een goede schoonmaakbeurt nodig heeft

Kijk eens goed om je heen: is de waterkoker wat plakkerig geworden? Zitten er kruimels in de besteklade? Kan het draaiplateau van de microgolfoven wel een goede schoonmaakbeurt gebruiken? Verzamel alles wat schoongemaakt moet worden op je keukentafel.

Stap 3: maak een lekker sopje

Vul de gootsteen met warm water, een scheutje allesreiniger (bij Libelle kun je zien hoe je die zelf kunt maken). Laat hierin plakkerig geworden zaken weken, of neem ze (als ze niet ondergedompeld mogen worden in water) af met een doekje. Neem ook alle apparaten die op je werkblad blijven staan (zoals de koffiemachine of de broodrooster) af met een doekje met allesreiniger.

Stap 4: maak de koelkast schoon

Je keuken opruimen, daar hoort ook de koelkast bij!

  • Zet de koelkast op 0 of trek de stekker uit.
  • Neem een vuilniszak en gooi alles wat vervallen is weg. Ja, ook dat yoghurtje dat nog maar een week over datum is: als je het nu nog niet hebt opgegeten, ga je dat waarschijnlijk ook volgende week niet doen.
  • Zet lege bewaardoosjes meteen in de afwasmachine.
  • Is je koelkast helemaal leeg? Vul dan een emmer met water en wat allesreiniger, en maak alle leggers en laden goed schoon.
  • Neem ook de binnenkant van je koelkast af, van boven naar onderen. Heb extra aandacht voor het afvoergaatje: als dat verstopt is, kan de condens niet meer weg. Je kunt dit makkelijk schoonmaken met een wattenstaafje. Ook de deurrubbers moet je schoonmaken, daar ontstaat vaak schimmel.
  • Maak alles droog met een handdoek.
  • Heb je een vrijstaande koelkast, ga dan ook even met een plumeau of met de stofzuiger over het rooster aan de achterkant om stof te verwijderen.
  • Plaats vervolgens alle leggers en laden terug, en breng orde in je koelkast: bovenaan (op de minst koude plek) zuivel en geopende bokalen, onderaan (op de koudste plek) vlees, vis en etensrestjes van de vorige dag. Fruit en groenten horen in de groentelade, dranken en eieren in de deur.
  • Zet de koelkast opnieuw aan, sluit de deur en neem ze ook aan de buitenkant nog even af. Klaar!
  • Je koelkast grondig schoonmaken moet je eigenlijk 1 keer om de 3 maanden doen. Maar je houdt het best elke week een beetje bij, zo wordt het nooit écht veel werk.

Stap 5: bovenop de keukenkastjes

Is de ruimte boven je keukenkastjes tot het plafond toe dichtgemaakt? Dan heb je geluk en kun je deze stap overslaan. Toch niet? Verwijder dan het stof van de bovenkant van de keukenkastjes. Laat alles maar naar beneden dwarrelen, de rest maak je toch straks nog schoon. Ga er dan nog een keertje over met een doekje geweekt in water met allesreiniger om vette aanslag te verwijderen, en maak droog. En maak het jezelf nu wat gemakkelijker voor de volgende keer: leg krantenpapier bovenop je keukenkastjes, zo hoef je dat de volgende keer alleen maar weg te nemen en te vervangen.

Stap 6: hoekjes en kantjes

Bekijk even de hoekjes en kantjes van je keuken. Die stofdraad of dat spinnenweb had je misschien nog niet gezien. Maak ook de verlichtingsarmaturen schoon, en vergeet de lichtschakelaars niet! Neem ze af met een doekje met wat allesreiniger.

Stap 7: de binnenkant van de kastjes

  • Start bovenaan en maak één voor één de kastjes leeg.
  • Gooi etenswaren die over datum zijn weg – je vuilniszak staat er toch nog.
  • Bekijk van alles wat je bijhoudt of alle verpakkingen nog intact zijn en doe de inhoud indien nodig over in een bewaardoosje. Schrijf er duidelijk op wat in het doosje zit (en eventueel ook de bereidingswijze).
  • Sorteer alles: pasta bij pasta, rijst bij rijst, conserven bij conserven… Bekijk je servies en zet wat je niet gebruikt in een doos voor de kringwinkel. Borden met een stukje af of glazen die wit geworden zijn in de vaatwasser? Dit is het moment om ze weg te gooien. Maak mooie stapeltjes van je serviesgoed.
  • Maak nu je kastjes vanbinnen schoon met water en allesreiniger.
  • Laad je kastjes opnieuw in. Zet wat eerst op moet vooraan in de kast, wat langer meegaat achteraan.
  • Sluit de kast en maak ze ook aan de buitenkant schoon met een sopje. Herhaal dit voor alle bovenkastjes.
  • Daarna is het de beurt aan de onderkastjes. Volg dezelfde werkwijze.
  • Eindig met je kastje met schoonmaakproducten.

Stap 8: de keukenapparatuur

Nu je toch dat kastje met schoonmaakproducten opgeruimd hebt, weet je perfect waar je ovenreiniger of inoxcleaner staat. Geef je keukenapparatuur een grondige beurt. Vergeet zeker de handgrepen niet! Inox oppervlakken? Die kun je goed schoonmaken met een doekje met wat water en azijn. De microgolfoven maak je schoon door een kommetje met water en citroensap twee minuten op volle kracht te verwarmen, en de microgolfoven daarna nog 5 minuten toe te laten. Daarna de binnenkant afnemen met een vochtig doekje, en droogmaken. Heb je een gasfornuis, bedenk dan of het geen goed idee is om aluminiumfolie rond de pitten te leggen om spatten op te vangen. Dat bespaart je dagelijks heel wat schoonmaakwerk. Gewoon even het folie vervangen en klaar. Het muurgedeelte achter je fornuis maak je schoon met een sponsje met wat allesreiniger. Goed spoelen met water en droogmaken.

Stap 9: doe de afwas

Of nog beter: laat de vaatwasser het werk doen. Zet er ook de spullen bij die je hebt laten weken. Maak voor je 'm aanzet de zijkanten van de deur even schoon met allesreiniger. Tapijtje in de keuken? Doe het nu meteen in de wasmachine.

Stap 10: schrobben en schuren maar!

Maak nu je aanrecht schoon met een product dat aangepast is aan het materiaal van je aanrecht (let bijvoorbeeld erg op met zuren en natuursteen!). Laat het water uit de gootsteen lopen, ga er even met een sponsje door en maak droog. Stofzuig en dweil vervolgens de vloer. Zet terwijl de vloer droogt de vuilniszak buiten. Zet vervolgens alles terug op z'n plek. De keuken opruimen? Check!

En dan nu: tijd voor een kopje koffie en je favoriete magazine.

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

Save

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen