Recept

Zelfgebakken brood

 • Duur:
 • Budget:
 • Moeilijkheid:

Heb je al een keertje zelf brood gebakken? Moet je zeker eens doen voor je volgende brunch! Opgelet, begin wel op tijd, je brood moet een paar keer rusten en rijzen.

bereiding
 1. 1

  Meng de bloem, de pitten en de zaden en het zout. Doe er olijfolie en de gist bij en dan beetje bij beetje het water. Kneed met de broodmachine of met de hand (ongeveer 15 minuten) tot een soepel deeg dat niet plakt. Voeg indien nodig nog wat extra bloem toe. Span het deeg op tot een grote deegbal, leg het in een met bloem bestoven mengschaal en dek af met een vochtige handdoek of met vershoudfolie. Laat ongeveer 3 uur rijzen tot het volume verdubbeld is.

 2. 2

  Duw het deeg plat op een bebloemd werkvlak en kneed nogmaals kort door. Vorm een rond brood, bestuif het dun met bloem en leg het op een bakplaat met bakpapier. Dek opnieuw af met de vochtige handdoek of met vershoudfolie en laat opnieuw 1 uur rijzen.

 3. 3

  Verwarm de oven voor op 230°C.

 4. 4

  Zet de bakplaat met het brood in het midden van de oven en zet een schaaltje met water op de bodem van de oven, zodat zich stoom vormt (zo krijg je een knapperige korst). Bak het brood ongeveer 35 minuten. Wordt het te snel bruin, verlaag dan de oventemperatuur een beetje. Het brood is gaar wanneer het hol klinkt als je erop tikt. Haal het brood uit de oven en laat afkoelen op een rooster.

Deel dit recept

Hoe vond je het recept?

Zelfgebakken brood

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!