Meest recente artikelen

3 redenen waarom je beter Belgische vis van het seizoen eet

Kies voor vis van bij ons

3 redenen waarom je beter Belgische vis van het seizoen eet Artikel

Eten volgens de seizoenen, da's altijd een goed idee. En dat geldt ook voor vis. Waarom? Dat leggen we je graag even uit.

1 Vis van het seizoen is het lekkerst

Net zoals groenten en fruit hebben ook vissen, schaal- en schelpdieren hun seizoen. En net zoals groenten en fruit zijn ze dan op hun best: het visvlees is van topkwaliteit doordat de vissen op dat moment genoeg voedsel ter beschikking hebben, het zeewater de juiste temperatuur heeft, de vissen voldoende kilometers (of zijn het zeemijlen?) hebben afgelegd … Allemaal zaken die de smaak van het visvlees beïnvloeden.

Weet je niet welke vis wanneer in seizoen is? Check dan de handige viskalender van de VLAM: voor elke vis wordt aangeduid in welke maanden van het jaar je hem het beste eet. Deze periodes kunnen trouwens altijd wat korter of langer zijn dan op de kalender wordt aangegeven: vis is een levend natuurproduct en kan beïnvloed worden door weersomstandigheden. Maar is de ene soort vis niet beschikbaar? Dan kan je vishandelaar je vast vertellen welke andere soort ook lekker is op dat moment. Dé gelegenheid om een keertje iets nieuws te proberen.

2 Het is duurzaam

Belgische vissers hanteren strenge regels en quota als het over de visvangst gaat. Er wordt bijvoorbeeld niet gevist in de paaiperiode van de vissen, zodat het voortbestaan van de soorten niet in het gedrang komt, en er wordt rekening gehouden met de vangstbeperkingen die door de Europese Unie worden opgelegd.

Soms belanden onbedoeld andere vissoorten in de netten – dit wordt bijvangst genoemd. Ook deze vissen komen in de vishandel terecht: zo gaat geen kostbare vis verloren en wordt voedselverspilling vermeden.

3 Je steunt er de lokale economie mee

Wist je dat door te kiezen voor seizoensvis van bij ons in plaats van voor je vertrouwde stukje zalm of kabeljauw (die meestal geïmporteerd worden), je ook werkgelegenheid verschaft aan Belgische vissers? Zo hou je mee het beroep, dat vaak van vader op zoon wordt doorgegeven, in stand.

Aan de slag met vis van bij ons

In de winter

Hét seizoen voor schaal- en schelpdieren, maar ook bijvoorbeeld voor steenbolk of rode poon.

In de lente

In deze periode is het iets moeilijker om seizoensvis te kopen, omdat de paaiperiode van veel vissen in het voorjaar valt. Toch zijn er soorten die net nu het lekkerste zijn, zoals geep (of meivis), haring, hondshaai en zeewolf.

In de zomer

Veel vissen zijn in de zomer op hun lekkerst. Denk aan griet, makreel, zeetong, pladijs … Of heerlijke langoustines op de barbecue.

In de herfst

Hoewel het mosselseizoen al in de zomer begint, zijn deze schelpdieren in de herfst pas op hun best. Ook garnalen beleven hun topseizoen, en zowel rond- als platvissen zijn nu op hun lekkerst. Zet zeker schelvis, tarbot en noordzeekrab op het menu.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen