Meest recente artikelen

Een vispannetje maken : zo doe je dat

Zo lukt het altijd

Een vispannetje maken : zo doe je dat Artikel

Wil jij graag een lekker vispannetje maken? Dankzij deze tips en recepten maak jij het keer op keer perfect. Wedden dat je het nooit meer anders wilt?

Zelf een vispannetje maken? Da's helemaal niet moeilijk! Met deze tips en recepten lukt het altijd.

How to: een vispannetje maken

1. Vet individuele ovenschaaltjes in.

2. Leg gestoofde groentjes op de bodem.

3. Verdeel rauwe vis en scampi's over de groentjes.

4. Giet wittewijn- of kaassaus over de vis.

5. Kruid met peper en zout.

6. Werk af met een mengeling van kaas en paneermeel.

7. Zet 25 minuten in een voorverwarmde oven van 200°C.

 

Abonneer je op het Libelle Lekker YouTube-kanaal en ontdek er dagelijks toffe kookvideo's.

Welke vis gebruik je best om een vispannetje te maken?

Gebruik steeds verse vis en geen diepvriesvis voor je vispannetje. Diepvriesvis geeft vocht af tijdens het garen, waardoor je saus minder smeuïg wordt. Gebruik steeds een vis met een vaste structuur. In de oven kan een frêle vis zoals rog uit elkaar vallen. Met schelvis, zalm, roodbaars of rode poon zit je altijd goed. Een vispannetje met het klassieke gouden trio zalm, kabeljauw en garnalen is altijd lekker, maar probeer ook eens minder bekende vissoorten die nu in seizoen zijn. Denk aan griet, heek, hondshaai, leng, poon, roodbaars, schelvis, steenbolk, wijting, zeebaars, zeeduivel …

Vis en schaaldieren zoals scampi's, garnalen of sint-jakobsvruchten kunnen erg taai worden als je ze te lang laat garen. Zonde! Vis eerst pocheren is niet nodig en noordzeegarnalen voeg je pas toe na het garen, anders verliezen ze hun delicate smaak en textuur.

4 budgettips

  • Sliptongen zijn kleiner van formaat en voordeliger dan grote tongen. Ideaal én elegant in een vispannetje.
  • September en oktober zijn dé maanden om garnalen te kopen, want dan zijn ze er in overvloed. Je betaalt er dus een pak minder voor.
  • Ook vissen hebben een seizoen. Kijk dus goed welke vis je koopt. Vis van het seizoen is op zijn best en betaalbaar.
  • In een vispannetje moeten heus geen neusjes van de zalm. De goedkopere, kleinere stukjes vis zijn prima voor dit gerecht.

De ideale bouillon

Als het snel moet gaan, is een blokje visbouillon een goede oplossing, maar écht veel smaak haal je uit een zelfgemaaktevisbouillon. Je hebt er enkel groenten (zoals selder, ui, wortel, prei en knoflook), vissenkoppen en graten voor nodig. In tegenstelling tot andere bouillons moet een visbouillon slechts 30 minuten sudderen. Laat 'm zeker niet langer koken, anders laten de graten te veel gelatine los en krijg je een blubberige massa. Maak meteen een ruime hoeveelheid en vries in. Doe je dat in ijsblokvormpjes, dan kun je makkelijk een kleine hoeveelheid ontdooien voor een sausje.

Groenten graag!

In een vispannetje kun je veel lekkere en gezonde groenten verstoppen. Let wel: sommige harde groenten moet je eerst even vooraf garen.

  • Even fruiten of blancheren vooraf: preiwitten en wortel in julienne, kleine broccoli- of bloemkoolroosjes, blokjes selder…
  • Kunnen meteen de oven in: courgettereepjes of -bolletjes, Parijse champignons, verse spinazie, flinterdun gesneden venkel

De lekkerste topping

finishing touch is een heerlijke topping. Ga voor een gezonde versie met veel verse kruiden gemengd met een beetje mosterd en panko of een klassieker met puree, gesmolten kaas of bladerdeeg. Wil je echt uitpakken? Werk je vispannetje dan af met gefrituurde kruiden, krokante nootjes of zelfs grofgehakte kroepoek.

Meer lekkere korstjes:

  • Met paneermeel of panko: werk het vispannetje af met enkele eetlepels paneermeel of panko net voor je het in de oven zet.
  • Met kaas: een laagje emmentaler of gruyère geeft extra veel smaak.
  • Met gepofte quinoa: zo zorg je voor een lekkere crunch.
  • Met een crumble van amandel en geraspte citroenschil: meng 1 eetlepel koude boter met je vingertoppen met een beetje geraspte citroenschil, 1/2 eetlepel bloem en 1/2 eetlepel amandelpoeder tot je een zanderige structuur krijgt. Verdeel dit over het vispannetje net voor je het in de oven zet.

Gezond & glutenvrij

Hou je niet zo van een gebonden saus met room? Mix gegaarde bloemkoolroosjes in de blender glad met een scheutje plantaardige melk (rijst, haver…) en een beetje olijfolie. Kruid goed met nootmuskaat, peper en zout en voeg eventueel wat kaas toe. Zo krijg je een gezonde en smaakvolle witte saus op basis van groenten.

Maak je vispannetje op voorhand

Wil je de dag van je feest of diner niet te lang in de keuken staan? Dan kun je je vispannetje perfect een dag of twee op voorhand bereiden. Zo heb je meer tijd om je bezig te houden met je gasten en bespaar je jezelf een hoop stress. Met deze tips zorg je dat je vispannetje zijn smaak en textuur behoudt, zelfs als je het op voorhand klaarmaakt.

Koeling: Bereid het vispannetje zoals je normaal zou doen, maar koel het snel af voordat je het in de koelkast plaatst. Dit helpt de groei van bacteriën te vertragen en zorgt dat de ingrediënten hun versheid behouden.

Opslag: Bewaar het vispannetje in een luchtdichte container in de koelkast of dek goed af met folie. Zo voorkom je dat er lucht of vocht binnenkomt, wat de houdbaarheid ten goede komt.

Tijd: Maak je vispannetje maximaal 2 dagen van tevoren klaar voor de beste smaak en kwaliteit.

Opwarmen: Verwarm je vispannetje voorzichtig op het fornuis of in de oven. Kies steeds voor een laag tot middelhoog vuur om te voorkomen dat je de vis overgaar wordt. Roer af en toe om te zorgen dat alles gelijkmatig verwarmd wordt.

Serveren: Als het vispannetje een saus bevat, voeg dan indien nodig een kleine hoeveelheid bouillon, wijn of water toe tijdens het opwarmen om de juiste consistentie te behouden. Bestrooi het vispannetje vlak voor het serveren met wat verse kruiden.

Onze favoriete vispannetjes

Wil je deze recepten bewaren? Dat doe je met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

Zelf een vispannetje maken? Da's helemaal niet moeilijk! Met deze tips en recepten lukt het altijd.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen