Vispannetje maken? Met deze tips wordt het elke keer een succes
Top van saus tot korst
Een vispannetje maken is echt niet zo moeilijk als het gerecht doet uitschijnen. Met deze handige tips en lekkere combinaties serveer je de beste visschotel, én maak je 'm makkelijk vooraf klaar. Van de juiste vis tot de juiste saus en knapperige korst: zo til je je vispannetjes naar een ongekend niveau.
Het lekkerste vispannetje maken, zelfs vooraf? Met deze slimme tips, combinaties en ons stappenplan gaat het als vanzelf.
Zelf een vispannetje maken? Zo doe je het stap voor stap
Een vispannetje maken is verrassend eenvoudig, maar met de juiste opbouw zorg je voor de perfecte garing én smaak. Volg dit eenvoudige stappenplan:
- Vet individuele ovenschaaltjes in.
- Leg gestoofde groenten op de bodem.
- Verdeel stukjes rauwe vis en eventueel scampi's over de groenten.
- Giet er een wittewijnsaus of kaassaus over.
- Kruid goed met peper en zout.
- Werk af met een mengeling van geraspte kaas en paneermeel of panko.
- Bak 25 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C.
Welke vis neem je het best voor een vispannetje?
De kwaliteit van je vis maakt een wereld van verschil.
- Gebruik altijd verse vis in plaats van uit de diepvries – zo blijft je saus lekker smeuïg en vermijd je dat je vis te veel vocht loslaat.
- Kies voor soorten met een stevige structuur. In de oven kan een frêle vis zoals rog uit elkaar vallen.
Aanraders voor je vispannetje
- Met schelvis, zalm, roodbaars of rode poon zit je altijd goed.
- Het klassieke gouden trio: zalm, kabeljauw en garnalen.
- Probeer ook eens minder bekende vissoorten die in het seizoen zijn: griet, heek, hondshaai, leng, poon, roodbaars, schelvis, steenbolk, wijting, zeebaars, zeeduivel …
Tips
- Vis en schaaldieren kunnen erg taai worden als je ze te lang laat garen. Vis eerst pocheren is dus niet nodig.
- Voeg noordzeegarnalen pas toe na het garen, anders verliezen ze hun delicate smaak en textuur.
Kun je een budgetproof vispannetje maken?
Zeker! Een smaakvol vispannetje hoeft niet veel te kosten. Met deze tips hou je het lekker én budgetvriendelijk.
- Sliptongen zijn kleiner én goedkoper dan gewone tong, maar net zo elegant in je gerecht.
- Koop garnalen in september of oktober – dan zijn ze in overvloed en betaal je minder.
- Kies vis van het seizoen: beter van smaak én zachter voor je portemonnee.
- Restjes vis of kleinere stukjes zijn ideaal voor je vispannetje. Dure filets laat je dus beter liggen.
De lekkerste bouillon voor je vispannetje maken
Een saus of bouillon is de smaakmaker in je vispannetje. Heb je weinig tijd, dan volstaat een visbouillonblokje. Maar voor de beste smaak maak je beter je eigen bouillon.
Zo maak je zelf visbouillon
- Stoof groenten (zoals selder, ui, wortel, prei, look) aan.
- Voeg vissenkoppen en graten toe en laat ze een halfuurtje sudderen.
- Giet door een zeef en vries extra porties in, dat kan makkelijk in een ijsblokjesvorm.
Tip: laat de bouillon niet langer dan een halfuur koken. Dan laten de graten te veel gelatine los en krijg je een blubberige massa.
Welke groenten maken je vispannetje nog beter?
Een vispannetje is dé ideale manier om extra groente in je gerecht te verwerken. Let op: sommige groenten moet je even voorkoken.
Even garen vooraf
- Prei, wortel in julienne
- Kleine roosjes broccoli of bloemkool
- Selder in blokjes
Kunnen meteen de oven in
- Courgette
- Parijse champignons
- Verse spinazie
- Flinterdun gesneden venkel
De perfecte topping voor je vispannetje
Een krokant korstje maakt je visschotel af. Kies voor…
- Paneermeel of panko voor een eenvoudige crunch
- Emmentaler of gruyère voor een smeuïge kaastopping
- Gepofte quinoa voor een verrassende bite
- Crumble van citroen en amandel. Meng hiervoor boter, bloem, amandelpoeder en citroenschil tot kruimels
- Glutenvrij: mix gegaarde bloemkoolroosjes glad met een scheutje plantaardige melk (rijst, haver…) en een beetje olijfolie. Kruid goed met nootmuskaat, peper en zout en voeg eventueel wat kaas toe. Zo krijg je een smaakvolle witte saus op basis van groenten.
Kun je een vispannetje op voorhand maken?
Dat kan! Een vispannetje kun je perfect een of twee dagen op voorhand maken.
- Bereid het pannetje zoals normaal, maar koel het snel af om het veilig en vers te houden.
- Bewaar het in de koelkast in een luchtdichte container of afgedekt met folie.
- Warm je vispannetje op in de oven of op een laag tot middelhoog vuur – zo voorkom je dat je de vis te gaar wordt.
- Roer af en toe zodat alles gelijkmatig opwarmt.
- Bevat je vispannetje saus, voeg dan – indien nodig – een beetje bouillon, wijn of water toe om de juiste consistentie te behouden.
- Bestrooi je visschotel vlak voor het serveren met wat verse kruiden.
Onze favoriete vispannetjes
Wil je deze recepten bewaren? Dat doe je met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!