Meest recente artikelen

Wist je dit al over scampi's?

Uitpakken met je scampikennis

  • Deel dit artikel:
Wist je dit al over scampi's? Artikel

Met een scampi op je bord scoor je altijd. Dit smaakvol schaaldiertje is dan ook ideaal om uitgebreid mee te experimenteren in de keuken. Enkele tips, weetjes en topreceptjes!

Wist je dit al?

  • In België worden er jaarlijks zo’n 37.000 ton diepgevroren gamba’s en scampi’s ingevoerd.
  • In Italië betekenen scampi ‘langoustines’. Je kunt er ook 1 scampo bestellen, wat dus 1 langoustine is.
  • Scampi is in België zowel enkelvoud als meervoud, maar volgens Het Groene Boekje is scampi’s als meervoud ook perfect mogelijk.
  • ‘Onze’ scampi zijn zoetwatergarnalen. Deze garnaalsoort heeft zeer fijne, lange scharen. Meteen na de vangst worden de kop en scharen verwijderd. De scampi’s in onze diepvriezer zijn dus steeds de staarten van deze reuzegarnaal.
  • Onze scampi’s komen uit het Verre Oosten, voornamelijk uit Bangladesh en Vietnam.

Koop bewust

Er gaan vaak wilde verhalen de ronde dat scampi’s vol chemicaliën zitten en gekweekt worden in afvalwater. De laatste jaren is de controle op het kweken van scampi’s enorm verbeterd en kun je in de meeste supermarkten scampi’s met betrouwbare keurmerken vinden. Wil je zeker weten dat je een verantwoord product in handen hebt? Let dan hierop:

  • STTP: wanneer op de verpakking vermeld staat dat STTP is gebruikt, weet dan dat deze zoetwatergarnalen bewerkt zijn met een chemisch product om ze water te laten opnemen. Deze scampi’s zijn dus artificieel groter gemaakt. Wanneer je ze bakt, zul je dan ook merken dat ze veel water verliezen.
  • Met een ASC-logo zit je goed. Scampi’s met het keurmerk van het ‘Aquaculture Stewardship Council’ beantwoorden aan de strengste normen voor leefmilieu, voedselveiligheid en werkomstandigheden. Zo bevatten deze geen antibiotica, is alleen duurzaam kweekvoer toegelaten en moeten de producten traceerbaar zijn tot op de kwekerijen. De kwekerijen zelf volgen een duurzaam waterbeheer en voldoen aan internationale normen voor werkomstandigheden.

ASC-Logo

De prijs

Als je in de diepvriesrekken kijkt, kun je scampi’s kopen aan de meest uiteenlopende prijzen. Deze prijzen worden bepaald aan de hand van een aantal factoren:

  • Zijn de scampi’s voor jou al gepeld, ontdarmd en gekookt? Dan kosten ze meer dan rauw en ongepeld.
  • Hoe groter, hoe duurder, want grotere scampi’s betekenen een langere kweektijd.

Tips

  • Je kunt in de meeste winkels reeds gepelde (duurdere) scampi’s kopen. Maar heb je er toch gekocht die je nog moet pellen en schoonmaken? Lees dan hier stap voor stap hoe je te werk gaat.
  • De kunst is om je scampi’s niet te lang te bakken. Anders worden ze heel erg snel taai en leerachtig. Bak ze dus kort op een hoog vuur en roer goed om. Zo’n dertig seconden per kant is meestal goed.
  • Meestal koop je de scampi’s ingevroren. Laat ze altijd eerst ontdooien voor je ze klaar maakt. Laat ze heel goed uitlekken en dep ze droog. Als je scampi’s nog te veel water bevatten, kook je ze taai.
  • Bereid scampi’s onmiddellijk na het ontdooien want ze bewaren niet lang.
  • Het darmkanaal is eetbaar en niet per se slecht voor de gezondheid maar verwijder deze toch omdat het fijne zwarte streepje een onaangename, bittere smaak in de mond geeft.
  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen