Recept

Zuurdesembrood ‘Joshua’

  • Duur:
  • Budget:
  • Moeilijkheid:

Tv-chef Loïc Van Impe: “Ik vind het héérlijk om op zondag zelf brood te bakken. Dat is voor mij een echt zen-moment. Veel mensen geven hun desemstarter een naam. Die van mij heet Joshua.”

Dag 1
  1. 1

    Maak het voordeeg. Meng de desemstarter met het water, de witte bloem, de speltbloem en het zout. Dek het voordeeg af en laat het 6 uur staan op kamertemperatuur.

  2. 2

    Maak het brooddeeg. Meng het voordeeg met het water. Voeg de twee soorten bloem en nadien het zout toe. Laat het deeg rusten op kamertemperatuur of in een lauwe oven. Stretch het deeg 1 keer na 15 minuten, dan nog eens na 15 minuten en dan een laatste keer na 30 minuten. Laat het deeg 2 tot 3 uur verder rijzen op kamertemperatuur. Het deeg zal verdubbelen in volume.

  3. 3

    Verdeel het deeg in 2 delen op een met bloem bestoven werkblad en bol ze op tot broden. Dek ze af met een kom of een handdoek en laat ze 15 minuten rusten. Laat de deegbollen nadien nog eens 15 minuten rusten zonder handdoek of kom.

  4. 4

    Doe er rijstebloem over en draai het deeg om. Stretch de onderkant van het deeg naar het midden en plooi toe. Doe het zelfde met de bovenkant, linkerkant en rechterkant van het deeg. Draai het deeg om en bol op tot een strakke bol. Leg de deegbol in een rijsmandje, bedek met vershoudfolie en laat het zo’n 15 tot 24 uur fermenteren in de koelkast.

Dag 2
  1. 1

    Verwarm de oven voor op 250°C (of de maximumtemperatuur). Zet een gietijzeren pot met deksel in de oven om hem mee op te warmen.

  2. 2

    Haal de pot uit de oven als die op temperatuur is. Haal het deksel van de pot en strooi een laagje bloem in de pot. Haal je brooddeeg uit het rijsmandje, zorg dat het deeg een laagje bloem heeft en laat het deeg voorzichtig in de pot glijden. Snij het deeg in met een mesje en zet het deksel op de gietijzeren pot.

  3. 3

    Bak 20 minuten in de oven op 250°C. Haal het deksel eraf en bak het nog 25 tot 30 minuten op 230°C tot het brood mooi goudbruin is. Klinkt je brood hol als je er er onderaan op klopt? Dan is het klaar. Laat het brood volledig afkoelen op een rooster.

Deel dit recept

Hoe vond je het recept?

Zuurdesembrood ‘Joshua’

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!