Meest recente artikelen

Waar moet je op letten als je een grillpan koopt?

Zo kies je uit het ruime aanbod

Waar moet je op letten als je een grillpan koopt? Artikel

Van plan om een grillpan te kopen? Er bestaan zoveel verschillende soorten en modellen, dat het soms moeilijk kiezen is. Maar met onze tips kies je de juiste grillpan uit voor jou!

Het materiaal

Er zijn grillpannen te koop voor alle budgetten. De goedkopere pannen zijn van aluminium of roestvrij staal gemaakt, meestal met een antiaanbaklaag. Het voordeel van deze pannen is, behalve dat ze goedkoper zijn, ook hun gewicht: ze wegen niet zoveel en zijn makkelijk hanteerbaar. Heb je een beperkt budget, kies dan in elk geval voor een pan met antiaanbaklaag, dat bespaart je veel afwas. Als je je pan goed onderhoudt (met de hand afwassen, zeker niet in de vaatwasser!) en de antiaanbaklaag niet beschadigt, gaat zo'n grillpan jaren mee. Hou er wel rekening mee dat je de meeste pannen met antiaanbaklaag niet loeiheet mag laten worden, omdat de antiaanbaklaag dan kan beschadigd worden en natuurlijk ook omdat eten dan sneller verbrandt, waardoor ook weer stoffen vrijkomen die niet goed zijn voor je gezondheid.

De allerbeste grillpannen zijn gemaakt van gietijzer: een materiaal dat heel heet kan worden en vlees of vis dus meteen dichtschroeit. Bovendien gaat zo'n gietijzeren pan, als je ze goed onderhoudt, je leven lang (of zelfs langer!) mee. Z'n geld meer dan waard dus – want ja, gietijzeren pannen zijn een pak duurder dan andere pannen. Ook binnen de gietijzeren pannen bestaan nog verschillen: van sommige is het grilloppervlak bedekt met een laagje email, van andere niet. Een email-laagje kan beschadigd raken, pannen zonder email bouwen een antiaanbaklaag op door ze veel te gebruiken (meer daarover lees je in dit artikel) en gaan dus langer mee.

De vorm

De meeste grillpannen zijn vierkant of rechthoekig en dat heeft een reden: dat levert namelijk meer grilloppervlakte op en je kunt dus meer steaks, visjes of aubergines in één keer grillen dan in een ronde pan. Een grillpan van gietijzer heeft het voordeel dat dit materiaal de warmte uitstekend geleidt, zodat je pan tot in de hoekjes even warm wordt.

De handgreep

Er bestaan grillpannen met en zonder steel. Een pan zonder steel heeft als belangrijkste eigenschap dat je ze ook makkelijk in de oven (of zelfs op de barbecue) kunt zetten: handig als je bijvoorbeeld je steak nog wat verder wilt laten garen. Bij sommige pannen met handvat kan dat ook, maar dat is afhankelijk van het materiaal van het handvat: wil je de pan in de oven kunnen zetten, kies dan voor een afneembaar handvat of een handvat in een materiaal dat bestand is tegen oventemperaturen.

Een ander voordeel van een pan zonder handvat is dat ze makkelijker te plaatsen is op je vuur en minder plek inneemt in de kast: het handvat zit niet in de weg voor andere pannen. Bovendien kan, zeker bij een gietijzeren pan, het handvat een belangrijk verschil in gewicht maken als je opziet tegen zware pannen. Anderzijds bestaan er ook pannen met behalve een lang handvat, aan de tegenoverliggende zijde nog een hulphandvat: deze zijn makkelijker te tillen.

En wat is dan het verschil met een elektrisch grilltoestel?

Met een elektrische grill (ook wel contactgrill genoemd) grill je je vlees, vis of ander lekkers aan twee kanten tegelijk. Dat gaat sneller én het spat minder. Ze hebben zowat allemaal een antiaanbaklaag (en eentje zonder moet je ook echt niet kopen!) waardoor het mogelijk is om met heel weinig vet te grillen. Kies liefst voor een toestel waarbij het braadvocht via een geultje in een opvangbakje terechtkomt, zo loopt het niet op je aanrecht. Bij de beste toestellen kun je de temperatuur zelf instellen (soms zelfs automatisch, volgens wat je op je toestel legt: vis, vlees, croque monsieurs…). Van sommige apparaten past het scharnier zich aan aan de dikte van de ingrediënten die je gaat grillen, zo is de druk overal gelijk en duw je je ingrediënten niet plat. Wat je ook doet, kies voor een toestel met uitneembare grillplaten, dat is het handigste om af te wassen. Soms zitten er zelfs verwisselbare platen in zodat je met hetzelfde toestel ook wafels kunt bakken of zo: een mooie bonus. Maar… dat kun je in een gewone grillpan ook!

Onze beste grillrecepten

Save

Save

Save

Save

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen