Meest recente artikelen

Barbecueën zonder barbecue: zo doe je dat

Want niet iedereen heeft een tuin...

Barbecueën zonder barbecue: zo doe je dat Artikel

Je woont op een appartement of je hebt geen tuin. Of je hebt wel een tuin, maar het regent. Hoe kun je dan tóch genieten van al die heerlijke barbecuerecepten?

Oplossing 1: de grillpan

Ons favoriete plan B wanneer regen het barbecuefeestje komt verstoren. Het best gebruik je een gietijzeren grillpan, omdat die goed heet kan worden, net zoals je barbecue. Daardoor benadert de smaak van vlees of vis uit de grillpan het meeste de typische barbecuesmaak, én bovendien krijg je zo van die mooie grilllijntjes. Grillen in de grillpan is voornamelijk aan te raden voor kleinere stukken vlees of vis of groenten.

Nadeel: je kunt niet indirect grillen, minder geschikt voor grote stukken vlees.

Oplossing 2: de oven

Ideaal voor grotere stukken vlees die lang moeten opstaan. Ribbetjes bijvoorbeeld, of pulled pork. Ook een entrecôte kun je prima in de oven bereiden.

Nadeel: geen typische rooksmaak.

 

Oplossing 3: ingrediënten met rooksmaak

Die heerlijke rooksmaak is wat barbecuegerechten net zo lekker maakt. Door gerookte olijfolie, gerookt zout, gerookt paprikapoeder of gerookte knoflook te gebruiken, kun je die smaak een beetje imiteren. Gebruik er niet te veel van, want gerookte ingrediënten kunnen nogal sterk doorsmaken.

Nadeel: het blijft een beetje valsspelen

Oplossing 4: ga naar een grillrestaurant

Als je bovenstaande manieren niet ziet zitten en liever gewoon uit eten gaat, dan zijn er altijd nog uitstekende grillrestaurants. Probeer deze bijvoorbeeld eens.

https://www.instagram.com/p/BDYZu6vrYus/?taken-by=meatery_mechelen

M-eatery in Mechelen is een restaurant gespecialiseerd in de lekkerste stukjes vlees. Die worden op diverse manieren bereid, maar een heel gedeelte van de kaart is voorbehouden voor de Josper-grill. Voor de niet-vleeseters zijn er ook vis- en vegetarische gerechten. Koning Albertplein 8, 2800 Mechelen (tegenover het station).

https://www.instagram.com/p/BiZ7AnLn8K3/?taken-at=242277643

In 2003 behaalde Peter De Clercq (je kent ‘m ook van Grillmasters) van restaurant Elckerlijc in Maldegem de titel Wereldkampioen Barbecue. Op het menu staan gegrilde kreeft en zeetong, het allerbeste rundvlees op de grill (zelfs wagyu!), gegrilde lamskroontjes en varkenswangetjes… Voor vegetariërs is er een gegrilde groentenschotel. Kraailokerkweg 17 in Maldegem.

https://www.instagram.com/p/BestWiOh52Z/?taken-by=blacksmokeantwerpen

Serious barbecue in hartje Antwerpen, dat is Black Smoke. Kasper Stuart en Jord Althuizen mixen American BBQ traditions met lokale invloeden voor een rock-your-socks-off BBQ-ervaring. Daarvoor werken ze samen met de andere ondernemers op de site van Stadsbrouwerij De Koninck  zoals The Butcher’s Store en kaasaffineur Van Tricht. Op de kaart allemaal heerlijke grillgerechten die verder gaan dan dat wat je verwacht. Boomgaardstraat 1 in Antwerpen.

Staat jouw favoriete barbecuerestaurant er niet bij? Vul gerust aan in de comments hieronder!

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen