Meest recente artikelen

Zelf nasi goreng maken: zo doe je het

De testkeuken

Zelf nasi goreng maken: zo doe je het Artikel

In de keuken kun je pas experimenteren als je de basis onder de knie hebt. Daarom ontleden we steeds verschillende klassiekers. In dit artikel: nasi goreng.

Hét recept van nasi goreng bestaat eigenlijk niet. Het Indonesische comfortfoodgerecht bij uitstek bestaat in zoveel varianten als er eilanden zijn in Indonesië. Toch zijn er een paar vaste waarden: gebakken rijst, knapperige groenten en een mix van geurige kruiden. Vaak wordt het ook gemaakt met scampi's, kip of ham en wordt het afgewerkt met een spiegelei.

Ga voor groenten

Gebruik zoveel groenten als je zelf wil: prei, wortel, paprika… Let wel: slappe groenten maken je nasi goreng papperig. Zorg dus voor knapperige beetgare groenten. Die geven het gerecht wat structuur.

Belangrijk: boemboe!

Boemboe is de kruidenpasta die de basis vormt van een heerlijke nasi. Je koopt het kant-en-klaar of maakt het makkelijk zelf in de vijzel of het hakmolentje. In een eenvoudige versie is het niet meer dan fijngestampte knoflook, ui en chili (vers, in vlokken of als sambal oelek). Je kunt ook hier al de garnalenpasta aan toevoegen.

2x onmisbaar

Volgens kenners zou ketjap manis, een stroperige, met palmsuiker gezoete sojasaus, hét verschil maken in nasi, net als trassi, een sterk ruikende Indonesische gefermenteerde garnalenpasta. De garnalenpasta zorgt voor een pittige dosis umami, de zoetheid van de ketjap manis brengt het zoute in balans. Je vindt ze allebei in de oosterse supermarkt. Let wel: trassi past niet in de vegetarische keuken, dus laat de trassi weg als je een veggie nasi goreng wilt maken.

Rijst: 3 toptips

  • Bij het bereiden van nasi goreng moet de rijst licht en luchtig blijven na het koken. Daarvoor kies je het best rijst met een lange korrel. Rijst met een korte korrel geeft te veel zetmeel vrij en is niet geschikt om te bakken.
  • Begin met je rijst te wassen onder koud stromend water. Dan spoel je het zetmeel weg en gaat de rijst minder makkelijk kleven.
  • 'Oude' rijst is beter dan net gekookte. Die bevat minder vocht, waardoor de korrels tijdens het bakken een lekkere bite krijgen. Gebruik dus gerust restjes rijst of kook de rijst de dag op voorhand. Heb je toch liever zachtere rijst? Kook de rijst dan vlak voor het maken van de nasi.

 

Eitje!

Een spiegelei op de nasi goreng is heerlijk, maar je kunt ook een heel fijne omelet bakken, die in reepjes snijden en toevoegen aan de nasi goreng. Nog een lekker idee: breek twee eieren over de rijst tijdens het roerbakken.

Graag wat vlees?

Je kunt aan nasi goreng ook stukjes vlees toevoegen: gebakken rundvlees, kip of varken of blokjes gekookte ham. Met varken of ham is het wel geen traditionele nasi, aangezien Indonesië een moslimland is.

Bakken vs. stoven

Een veelgemaakte fout bij het maken van nasi goreng: je gooit de rijst er in één keer bij en begint keihard te roeren. Dan gaat de rijst koken in plaats van bakken. Daarom is het belangrijk om de rijst lepel voor lepel toe te voegen. Schep hem ook niet te veel om, de rijst moet tijd krijgen om te bakken. Volgens insiders gaat het goed als je de rijst hoort knisperen. Het vuur mag dus hoog zijn.

Wok, wadjan of pan

Nasi goreng maak je het best in een traditionele wadjan (een wok met twee handvatten in plaats van een steel) of wok. Als je die niet hebt, gebruik je een grote platte pan, zodat de nasi niet te vochtig wordt.

Extra smaakjes

Voeg naar wens kruiden toe om je nasi nog meer smaak te geven:

  • 1 el geraspte verse gember, mag in de boemboe
  • 1 el oestersaus
  • 1 kl gemalen komijnzaad
  • 1 kl kurkuma
  • ½ kl geraspte verse galangawortel
  • ½ kl gedroogde koriander

Lekker met…

Knapperige kroepoek, ringetjes lente-ui, krokant gefrituurde uitjes, stukjes knapperige komkommer, gehakte pindanootjes, sambal oelek voor wat pit en een spiegelei. Ook een frisse atjar (ingelegde groenten), pindasaus en een paar satés smaken uitstekend bij nasi goreng.

Te pikant?

Als je het gerecht te scherp vindt, kun je die pittige smaak het best blussen met een hapje suiker, een hapje rijst of een stukje kroepoek. Dat werkt beter dan water, omdat het de pikante olie in je mond absorbeert. Water verplaatst die olie in je mond, waardoor het nog pikanter smaakt.

Basisrecept

10x nasi goreng

Wil je deze recepten bewaren? Dat doe je met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen