Meest recente artikelen

Tomaten bewaren: al eens tomatenboter geprobeerd?

Superlekker op de boterham, of bij een stukje vis

Tomaten bewaren: al eens tomatenboter geprobeerd? Artikel

Ideaal om die overvloed aan zomerse tomaten te verwerken: maak tomatenboter om in de diepvriezer te bewaren. Lekker op je boterham, maar ook bij pasta of een stukje vlees of vis.

Lekker sappig, heerlijk zoet en bovendien heel goedkoop óf in overvloed te plukken in je serre: tomaten staan zonder twijfel in onze topdrie van onze favoriete zomergroenten. Geen wonder dat we ze willen bewaren om later in het jaar nog steeds van te genieten. Je kunt tomaten drogen of er een voorraadje confituur of saus van maken om te bewaren (je kunt tomaten zelfs invriezen!), maar waarom eens niet iets proberen wat je vast nog niet eerder hebt gemaakt: tomatenboter!

Dit heb je nodig

  • 30 kerstomaatjes of 300 g pruimtomaten
  • verse kruiden naar smaak (basilicum, tijm, knoflook, oregano, rozemarijn…)
  • 250 g ongezouten roomboter
  • versgemalen zwarte peper en fijn zeezout

Zo maak je het

  1. Laat de ovengrill goed heet worden. Leg de kerstomaatjes op een bakplaat, pruimtomaten snij je eerst in partjes. Rooster ze enkele minuten, tot het vel begint te kleuren en barst (of tot de pruimtomaten aan de snijrandjes beginnen te kleuren). Haal ze uit de oven en laat afkoelen.
  2. Snij de boter in blokjes en laat ze op kamertemperatuur komen.
  3. Doe de tomaatjes (mét vel) in de blender, voeg kruiden toe naar smaak (wij houden van tomaat-basilicum, maar tomaat met knoflook, tijm en een beetje rode chilipeper is bijvoorbeeld ook erg lekker) en versgemalen peper en zeezout. Mix de tomaten fijn.
  4. Trek wegwerphandschoenen aan en meng de tomatenpuree door de zachte boter – beetje bij beetje, tot je vindt dat de boter voldoende gekleurd is en lekker smaakt. Laat een uurtje opstijven in de koelkast.
  5. Maak rolletjes van de boter, rol ze in boterpapier of vershoudfolie, en bewaar ze in de koelkast: ze is één week houdbaar. Wil je ze langer bewaren, verpak de rolletjes dan in een diepvriesdoos of -zakje en leg ze in de diepvriezer. Boter kun je 3 maanden bewaren in de diepvriezer.

Waarbij eet je tomatenboter?

  • Op een stukje kraakvers zelfgemaakt stokbrood of warme toast, met wat rucola of basilicum erop
  • Gesmolten door een simpele pasta. Werk af met verse kerstomaatjes en basilicum.
  • Op gegrilde steak of gebakken vis, zoals hofmeesterboter.
  • Gewoon als boter gebruikt op brood met een plakje kaas.
  • Op gekookte mosseltjes: haal ze uit de schelp, leg elke mossel opnieuw in een schelp en doe er een klontje van de boter op. Zet op de barbecue tot de boter gesmolten is. Meer recepten voor mosselen op de barbecue vind je hier.
  • Om geblancheerde groentjes even in aan te stoven.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen