Meest recente artikelen

7 dingen om te doen met gin

Buiten gin-tonic maken

7 dingen om te doen met gin Artikel

De afgelopen jaren werd gin-tonic hét aperitief bij uitstek. In onze drankenkast prijkt dan nu ook een indrukwekkend assortiment aan gins. Van Tanqueray over Bulldog tot Bombay. Wist je dat je nog meer kunt doen met gin behalve gin-tonic? Marineer er een stukje vis mee, verwerk hem in een sorbet of laat ‘m schitteren in een smaakvolle vinaigrette!

1. Vlekken van rode wijn verwijderen

Rode wijn gemorst? Snel handelen is de boodschap. Door het hoge alcoholpercentage is gin het perfecte middeltje om die vlek te verwijderen. Giet wat gin over de vlek en probeer met een vod zoveel mogelijk van de wijn te absorberen. Eens het meeste van de kleur verwijderd is, kun je nog naspoelen met water.

2. In taarten

Sprenkel wat gin over je taart om die een extra smaakje én vochtigheid te geven. Gebruik ongeveer evenveel als bij een extract. Een paar druppels zijn dus voldoende. Doordat de alcohol vervliegt, komen de andere smaken uit de cake nog meer naar boven.

3. Komkommers inmaken

Komkommers inmaken doe je meestal gewoon met azijn, maar je kunt ook een vleugje gin toevoegen. Voeg aan onderstaand recept zo’n 2 eetlepels gin per bokaal toe voor die speciale toets.

4. Marineren

In dit recept marineert Libelle-chef Ilse zalm in een mengeling van rode biet, gin, citroen en suiker. Ze serveert de zalm met een slaatje van venkel, radijs en dille. In dit recept wordt komkommer kort gemarineerd in een gin-tonicmengeling.

Welke gin gebruik je hier nu best voor?

Dat beslis jij volledig zelf en hangt volledig af van wat jij lekker vindt. Gin wordt gemaakt door de destillatie van een vergist graanbeslag. Door toevoeging van jeneverbessen krijgt hij z’n specifieke smaak. Elke gin smaakt au fond dus naar jeneverbes. Het zijn de botanicals die ‘m z’n unieke karakter bezorgen. Zo is Hendrick’s gin geïnfuseerd met komkommer en rozenblaadjes, HAVN bevat dan weer toetsen van dille, berkenhout en zeewier. Elke gin is anders: proef en ontdek jouw favoriet.

. Toch liever eentje zonder alcohol? Probeer dan zeker dé trendmarinade van deze zomer.

5. Granité en ijslolly’s

Als dat niet geweldig klinkt?! Ja, je kunt ook (adults only) ijslolly’smaken van gin. Meng daarvoor 175 ml gin met 350 ml tonic en 85 ml limoensap. Giet het mengsel in ijslollyvormpjes, steek er een stokje in en laat de gin-toniclolly’s minimum 4 uur opstijven in de diepvries.

En dan is er ook gingranité. Dat bestaat uit vruchtensap, water, suiker en meestal citroensap. Granité wordt in een platte kom in de diepvries gezet. Om de 20 minuten schraap je met een vork alles terug los en dat gedurende 2 à 3 uur. Dit veroorzaakt de typische ijskristallen. Verfrissend lekker!

Ga jij aan de slag? Probeer dan zeker deze receptjes!

6. Jelly maken

Nog op zoek naar een heerlijk recept voor op je tuinfeest? Probeer dan een een gin-tonic jelly. Superlekker in combinatie met een frisse sorbet.

7. In een vinaigrette

Gin is duidelijk van vele markten thuis. In een vinaigrette voor bij een zomerse salade komt hij ook helemaal tot zijn recht. Meng 2 el gin, 3 el neutrale olie en 1 el wittewijnazijn tot een vinaigrette en kruid met zout en zwarte peper. Lekker bij een stukje zalm!

Oesters in combinatie met gin en komkommer is ook een match made in heaven.  Rasp de schil van een limoen en pers de limoen uit. Meng het limoensap en de zeste met 200 ml gin. Snijd een komkommer in kleine blokjes en meng het vrijgekomen vocht onder de ginmengeling. Meng de komkommerblokjes en een handvol fijngesnipperde lente-ui onder de ginvinaigrette. Kruid met een snuifje zout en flink wat zwarte peper. Serveer het komkommerslaatje bij enkele kraakverse oesters.

Toch zin gekregen in een gin-tonic?

Probeer deze receptjes dan eens!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen