Meest recente artikelen

Inmaken? Zo doe je dat!

Zomer in een potje

Inmaken? Zo doe je dat! Artikel

Geen plaats meer in de diepvries? Geen nood. Het inmaken van groenten is weer helemaal terug van weggeweest. Maar hoe begin je eraan?

Koken met seizoensgroenten is altijd lekkerder, goedkoper en beter voor het milieu! Maar natuurlijk wil jij tijdens die barre herfstdagen ook wel eens genieten van een lekker radijsje, bloemkool of tomaat. De oplossing? Plan een kooksessie in waarbij je je favoriete groenten inmaakt. Even koken, lang genieten!

Wat is wecken?

Bij het wecken worden fruit, groenten of vlees ingemaakt op een manier waarop de aanwezige micro-organismes door verhitting gedood worden. Zo zijn de producten langer houdbaar.

Dit heb je nodig

 • Groenten of fruit om in te maken.
 • Weckpotten met bijhorende weckelastieken of klemmen.
 • Weckketel

Voorbereiding

Ingrediënten: Het fruit of de groenten die je inmaakt, moeten verser dan vers zijn! Verder kan je echt alle soorten inmaken.

Materiaal: Zorg voor een kraaknette werkplaats. En dat niet alleen, ook je weckpotten moeten mooi schoon zijn. Als je de bokalen en flessen goed steriliseert, kun je je groenten veel langer bewaren. Geen idee hoe je daaraan begint? Raadpleeg dan hier ons stappenplan.

Inmaken

 1. Was je groenten goed schoon en vul de weckpotten ermee. Hiervoor gebruik je best een trechter, zodat de randen van de weckpotten niet vies worden.
 2. Leg de inmaakring op het deksel en draai deze daarna in één keer om, om deze op de weckpot te leggen.
 3. Sluit het deksel goed af met klemmetjes.
 4. Plaats je inmaakrooster onderaan in de weckketel en plaats je weckpotten hierop. Vul de weckketel met een beetje water, totdat de potten 3/4 onder water staan.
 5. De temperatuur en tijd waarop je je product moet wecken, is afhankelijk van product tot product. Zoek dit even op op voorhand. Aardbeien weck je bijvoorbeeld 25 minuten op 80°C, bloemkool 90 minuten op 100°C en gebraad 85 minuten op 100°C. De wecktijd begint pas op het moment dat de temperatuur van het water 90 graden is.
 6. Wanneer dit klaar is, haal je de potten eruit en verwijder je de klemmen wanneer de pot volledig is afgekoeld. Zet de potten hierna in een koele omgeving, eventueel afgedekt door een handdoek.
 7. Als je alles goed hebt gedaan kunnen ze jarenlang in het donker bewaard blijven.

Vries je liever in?

Hemelse recepten met ingemaakte groenten

 • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen