Meest recente artikelen

Sandra Bekkari's superfood: olijfolie

Dé basisolie van de Sana-keuken

Sandra Bekkari's superfood: olijfolie Artikel

Geen dure, exotische ingrediënten in de keuken van Sandra Bekkari. Zij kookt het liefst met producten van bij ons. Zoals één van haar favoriete superfoods: olijfolie.

Extra vierge olijfolie is dé basisolie van de Sana-keuken. Het is een fantastische bron van enkelvoudig onverzadigde vetzuren, is goed voor hart en bloedvaten én is rijk aan krachtige antioxidanten. Die gezondheidseffecten komen het best tot hun recht wanneer de olie koud gebruikt wordt. Extra vierge olijfolie mag eenmalig verhit worden, maar niet op te hoge temperatuur. Je kunt er bijvoorbeeld groenten in stoven of vis in bakken, maar gebruikt het beter niet om in te wokken.

De ene olijfolie is de andere niet

Olijfolie is enkel een superfood wanneer hij van goede kwaliteit is. Een goede olijfolie kunnen onderscheiden van een mindere variant is dus goud waard. Hier moet je op letten:

  • Het eerste waar je naar kijkt, is het etiket. Ga sowieso voor een EVOO-label (Extra Virgin Olive Oil). Dit label wordt enkel toegekend als de olijfolie een zuurtegraad onder de 0,7% heeft. Wil je écht een topolijfolie? Kies dan voor een olie met een zuurtegraad van 0,2 tot 0,3%.
  • Ook de prijs is een goede indicator. Olijfolie produceren is een intensief proces. Een kwalitatieve extra vierge olijfolie goedkoper dan € 10 per liter kan niet.
  • Elke zichzelf respecterende olijfboer zal zijn olijfolie in getint glas of blik verpakken. Olijfolie oxideert namelijk snel door lucht en licht, dus een goed afsluitbare verpakking die geen licht doorlaat, is belangrijk.
  • De datum van bottelen is vaak moeilijk te vinden op flessen in de supermarkt. Maar als het erop staat, weet je dat de boer zijn vak serieus neemt. Twee jaar na datum van het bottelen is de kwaliteit verstreken en heb je dus geen extra vierge olie meer.
  • En dan natuurlijk: de smaak. Voel je een prikkend gevoel in de keel na het slikken? Dan weet je dat je goede kwaliteit te pakken hebt. Het is ook precies die nasmaak die aantoont dat er antioxidanten in zitten.

Olijfolie als superfood: de lekkerste recepten

Wil je deze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel
Alles over Sandra Bekkari

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen