Meest recente artikelen

Zalm bakken: zo pak je het aan

Wij leggen je het haarfijn uit

Zalm bakken: zo pak je het aan How to's

Niets zo smakelijk als een lekker gebakken stuk vis. Het past bij heel wat gerechten, het is supergezond én snel klaar. Maar hoe bak je die vis nu het best? Wij leggen het stap voor stap aan je uit!

Zalm uit de diepvriezer: twee manieren om te ontdooien

Als je voor zalm uit de diepvriezer kiest, zorg er dan voor dat hij volledig ontdooid is. Leg de vis 24 uur op voorhand op een bord in de koelkast en laat ‘m zo geleidelijk ontdooien. Zorg er wel voor dat je vis afgeschermd blijft van de lucht: laat ‘m dus in de verpakking zitten of doe aluminiumfolie over het bord.

Als je minder tijd hebt, dan is er een andere makkelijke oplossing. Doe de vis in een afgesloten plastic zak of laat ‘m in de plastic verpakking zitten. Vul een pot met koud water en dompel de vis onder. Afhankelijk van de dikte van het stuk is de vis na ongeveer een uurtje klaar om te bakken, maar controleer eerst toch even of hij helemaal ontdooid is door erop te duwen met je vinger.

Als je verse vis gebruikt, hoef je natuurlijk niets te doen.

Zo bak je het perfecte stuk zalm

 1. Verhit een scheut olijfolie in een pan. Als je boter gebruikt, kan je vis sneller verbranden. Toch fan van die botersmaak? Gebruik dan een mengeling van boter en olijfolie. Kies ook altijd voor een keramische pan of eentje met een anti-aanbaklaag, zodat de vis niet aan de pan plakt.
 2. Als je kan, bak de vis dan eerst met de velkant naar beneden. Het vel wordt een knapperig korstje en zorgt ervoor dat de vis gelijkmatig zal bakken. Als je geen fan bent van het vel, haal het dan weg na het bakken.
 3. Kruid met peper en zout. Andere kruiden die goed bij vis passen, zijn dille, tijm en oregano.
 4. Als de onderste helft van de vis van kleur veranderd is, draai het stuk dan om en zet het vuur zachter.
 5. Gaar nog even verder tot de andere kant ook van kleur is veranderd. Bak de vis niet te lang en vermijd de witte puntjes aan de zijkant, want dit wil zeggen dat de eiwitten stollen en de vis langzaamaan droog wordt.
 6. Je vis is klaar. Smakelijk!

In dit filmpje leggen we het je nog eens stap voor stap uit

Optie 2: grillen

Wil je het nóg makkelijker en slanker? Kies dan voor een grillpan: je hoeft dan amper vetstof te gebruiken, plus: het vet dat uit de zalm komt, wordt door de ribbels in de pan afgevoerd.

Enkele tips voor het grillen van zalm:

 • In principe hoef je geen vetstof te gebruiken, maar als je dat voor alle zekerheid tóch wil doen, raden we je aan om de zalm in te smeren met een klein beetje olie. Giet in geen geval de olie op de grillpan: de olie komt tussen de ribbeltjes terecht en zal alleen maar verbranden.
 • Wees niet bang van een gloeiend hete grillpan: net die hitte zal ervoor zorgen dat je stukje zalm intact blijft en die mooie grillstrepen krijgt. Voorzichtig zijn is natuurlijk wél een must.
 • Vrees je dat je stuk vis zal krullen? Maak dan een paar insnijdingen in het vel.
 • Probeer het stuk zalm niet té snel om te draaien: pas als de zalm makkelijk loskomt van de grill, kun je hem draaien.

En, hoe ga jij je stukje zalm bereiden?

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Probeer zeker deze recepten eens:

 • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen