Meest recente artikelen

Dit is de beste manier om asperges te koken

In enkele stappen naar perfect gekookte asperges.

  • Deel dit artikel:
Dit is de beste manier om asperges te koken Artikel

Asperges zijn zo delicaat en lekker op zich dat veel recepten met asperges in de hoofdrol het moeten hebben van eenvoud en pure smaken. Dan is het natuurlijk wel erg belangrijk dat je ze perfect bereidt. Wij leggen stap voor stap uit hoe je dat het beste doet.

1. Kiezen

Natuurlijk wil je de meest verse asperges op de kop tikken in de winkel. Daar hebben wij toevallig ‘t perfecte trucje voor: neem twee asperges vast en rol ze in je handpalmen tegen elkaar. Hoor je een piepend geluid? Dan heb je kraakverse asperges te pakken.

2. Schillen

Niets vervelender dan een draderig stukje aan een voor de rest boterzachte asperge: daarom is het erg belangrijk om ze zorgvuldig te schillen. Doe dat van boven naar beneden met een dunschiller. Zet niet te veel druk: je hoeft niet te veel schil weg te halen. De handigste en snelste manier om de asperges te schillen is met een dubbele dunschiller. Die heeft twee mesjes waar je de asperges tussen steekt. Dubbel zoveel mesjes = dubbel zo snel klaar. Dit is het favoriete exemplaar van onze redactie.

Als je klaar bent, breek je het onderkantje van de asperge af: dat gebeurt automatisch op het ideale punt. Breekt het ‘kontje’ niet gemakkelijk af? Schil dan het taaie stukje nog eens opnieuw.

Gooi de onderkanten en de schillen zeker niet weg! Je kunt ze gebruiken als basis voor een heerlijke saus of soep.

3. Bereiden

En dan nu het moment suprême: de asperges koken. Dat kun je in een aspergepan doen, maar een vereiste is dat niet (hier lees je trouwens meer over aspergepannen). Als je toch zo’n speciale pan gebruikt, breng je het gezouten water eerst aan de kook, waarna je de asperges toevoegt. Zet het vuur iets zachter en laat de asperges (afhankelijk van hun dikte) tussen de 10 minuten en het kwartier verder koken.

Heb je je asperges liever iets vaster? Kook ze dan iets minder dan 10 minuten, haal ze daarna van het vuur en laat ze nog zo’n 10 minuutjes nagaren in de pot.

Geen aspergepan in huis? Geen probleem: kook de asperges dan in een pot met een voldoende grote diameter. Ook hier kun je de asperges weer maar kort laten koken en laten nagaren: in dit geval is de kooktijd dan iets minder dan 5 minuten. Nagaren zal zo’n kwartier à 20 minuten kosten.

4. Klaar?

Om te testen of de asperges gaar zijn, bestaan er verschillende methodes. Ten eerste moeten ze er glazig uitzien; een volledig ondoorzichtige (witte) asperge zal nog te hard zijn om op te eten. Ten tweede kun je ‘n asperge laten balanceren op je vork: buigt-ie een beetje door, dan is hij gaar. Ten derde is er nog de priktest: prik voorzichtig met een aardappelmesje in de onderkant van de asperge. Voel je amper weerstand? Dan mag je de asperges uit het water halen. Doe dat trouwens erg voorzichtig: je hebt nu zo je best gedaan voor de perfecte asperges, dan wil je natuurlijk niet dat ze helemaal op ‘t einde breken!

Aan de slag

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.