Meest recente artikelen

Stoomoven of stoomkoker: wat is het handigste?

Alle voor- en nadelen op een rijtje

Stoomoven of stoomkoker: wat is het handigste? Artikel

Eten stomen is een fantastische manier om veel van de voedingswaarde en smaak te behouden tijdens het kookproces. Maar met welk toestel doe je dat best? Wij vergelijken hier de stoomoven en de stoomkoker en lijsten de belangrijkste voor- en nadelen van beide toestellen op.

De laatste jaren zijn keukens steeds vaker uitgerust met een stoomoven of stoomkoker. Wil je zelf een van deze tools aanschaffen, maar twijfel je nog welke het beste bij jou past? Lees dan zeker verder en ontdek welk stoomtoestel voor jou de geknipte keuze is.

Stoomoven versus stoomkoker: wat is het verschil?

Voordat we ingaan op de voor- en nadelen van elk apparaat, is het belangrijk om het fundamentele verschil tussen een stoomoven en een stoomkoker te begrijpen. Een stoomoven is een inbouwapparaat dat stoom produceert door water te verwarmen en deze stoom gelijkmatig over je gerecht te verdelen. Een stoomkoker een zelfstandig apparaat dat eten stoomt door het in een afgesloten mandje boven kokend water te plaatsen.

Stoomoven

Door een stoomoven te gebruiken behouden groenten hun kleur, textuur én voedingsstoffen beter dan wanneer je ze in water zou koken. Bovendien kan je er sappige vis– en gevogeltegerechten in klaarmaken zonder dat je er extra vetstof aan moet toevoegen. Tenslotte kan je er zelfs desserts als pudding of cake met een extra luchtige textuur in klaarmaken. Ben je overtuigd? Lees hier nog eens de voor- en nadelen van een stoomoven.

Voordelen

  • Gebruiksgemak: Stoomovens zijn vaak geïntegreerd in moderne keukens en gaan zo op in je interieur.
  • Veelzijdigheid: Naast het stomen kunnen sommige stoomovens ook worden gebruikt voor het bakken, grillen en zelfs sous-vide koken.
  • Precisie: Met geavanceerde modellen kun je de temperatuur en luchtvochtigheid nauwkeurig regelen.

Nadelen

  • Prijs: Stoomovens zijn over het algemeen duurder dan stoomkokers.
  • Installatie: Omdat stoomovens vaak ingebouwd zijn, kunnen ze moeilijker te installeren zijn dan een vrijstaande stoomkoker.

Stoomkoker

In de stoomkoker kan je dezelfde gerechten klaarmaken als in een stoomoven. Dat wil zeggen dat je er rijst en granen in kan stomen, zonder dat je risico loopt op aanbranden. Ook dim sum, groenten, vis en zelfs eieren kan je erin garen zonder dat je een pan water moet koken op het vuur.

Voordelen

  • Betaalbaarheid: Stoomkokers zijn over het algemeen betaalbaarder dan stoomovens.
  • Mobieliteit: Omdat stoomkokers vrijstaande apparaten zijn, kan je ze makkelijk verplaatsen en opbergen wanneer je ze niet gebruikt.

Nadelen

  • Beperkte capaciteit: Stoomkokers hebben over het algemeen een kleinere capaciteit dan stoomovens, wat betekent dat je mogelijk meerdere batches moet maken voor grotere maaltijden.
  • Minder precisie: Omdat de temperatuur en luchtvochtigheid niet zo nauwkeurig kunnen worden gecontroleerd als bij een stoomoven, is de kans groter dat je maaltijd niet gaar is.

Ben je benieuwd wat je allemaal kan klaarmaken met een stoomoven of stoomkoker? Probeer een van deze recepten uit.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen