Meest recente artikelen

10x kopen in de korte keten

Bij deze lokale adresjes vind je kraakverse producten van topkwaliteit!

10x kopen in de korte keten Artikel

Lokaal koken en eten, daar zijn De Testers van Libelle Lekker helemaal vóór! Lekkere producten van bij ons, met weinig kilometers op de teller, die eten we het liefst van allemaal. Dit zijn alvast tien manieren om te kopen in de korte keten.

Op de markt in Mechelen

Boerenmarkten zijn niet nieuw. Die in Gent en Tielt bestaan al lang en overal duiken nieuwe intiatieven op. Denk aan Lokaal (in Deerlijk, Roeselare, Aalst en Brugge), Kraakvers (in Antwerpen), en Linda (Limburg). Het voordeel is dat lokale land- en tuinbouwers zich op een vast moment verzamelen en je dus op één plek verschillende producten kunt kopen. Mooi meegenomen: het is een echte ontmoetingsplaats. Je ontmoet er de boeren, maar kunt er even goed afspreken met vrienden voor een drankje en een hapje. Geen boerenmarkt in de buurt? Geen probleem, ook op de gewone markt kun je kopen bij lokale landbouwers. Wij trokken naar de zaterdagmarkt in Mechelen om er onze groenten te kopen bij het kraam van M'akker, dat staat voor 'Mechelse akker'. Vijf makkers van drie biobedrijven in de buurt (Ferm, Biobuur en 't Middenveld) sloegen de handen in elkaar. Heerlijke asperges, knapperige worteltjes, bloemkool, verse kervel, tuinkruiden en als kers op de taart een bosje tulpen recht van het veld … Het aanbod is kleurrijk en aantrekkelijk. Alles wat M'akker verkoopt, wordt op biologische wijze geteeld. Je telt er misschien iets meer neer dan aan andere kramen, maar betaalt wel een eerlijke prijs rechtstreeks aan de boer.

Vind een boerenmarkt op www.rechtvanbijdeboer.be, lokaalmarkt.be of labeurlocal.be/kraakvers
Het kraam van M'akker vind je vlakbij het stadhuis van Mechelen op de zaterdagmarkt, van 8 tot 13 uur.

In de hoevewinkel

In Vlaanderen alleen al zijn er zo'n 2000 (!) land- en tuinbouwers die een eigen winkel hebben op het bedrijf zelf. Daarvan verkopen er 450 naast verse groenten, fruit, melk, eieren of vlees ook verwerkte producten zoals kaas, ijs, rijstpap, charcuterie, fruitsap, confituur…

Een lijst met hoevewinkels vind je op www.rechtvanbijdeboer.be

Neem een groenteabonnement

Met een wekelijks groente- en/of fruitpakket ontdek je nieuwe producten én hoef je niet na te denken over wat je gaat bestellen. Het seizoen beslist voor jou! Soms zitten er ook recepten bij ter inspiratie. Een abonnement is ook fijn voor de boer, omdat hij zo zeker is van zijn afzet.

Meer info: www.rechtvanbijdeboer.be

Bij de Buurderij

Een Buurderij combineert een boerenmarkt met een webshop, zodat je vooraf het assortiment kunt bekijken en een bestelling kunt plaatsen. Nadien hoef je je pakket enkel nog op te halen op een centrale plaats, wat ervoor zorgt dat je niet veel tijd verliest. Win-win-win dus!

Meer info: boerenenburen.be

Uit de automaat

Aardbei- en aardappelautomaten zijn al een tijdje populair, maar het assortiment wordt steeds uitgebreider. Het grote voordeel is dat je er 7 dagen op 7 terechtkunt, en dat de boer geen mankracht hoeft in te zetten voor de verkoop.

Meer info: www.rechtvanbijdeboer.be.  Je vindt er maar liefst 100 adressen!

Zelf aan de pluk

Niets zo ontspannend als zelf besjes gaan plukken! De boer zorgt voor de teelt en verzorging, jij doet het oogstwerk. Daardoor betaal je een beetje minder én heb je verser dan verse vruchten. Het zelfplukprincipe vind je vaak bij kleinfruit zoals frambozen, bramen en bessen, maar ook appelen, peren of zelfs eetbare bloemen kun je zelf gaan plukken.

Kijk voor adressen bij: www.rechtvanbijdeboer.be

Als lid van een Voedselteam

Dit netwerk is een pionier van de korte keten. Ook hier bestel en betaal je makkelijk in een webshop. Je producten haal je elke week af in een gemeenschappelijk depot. Verschil met een Buurderij is dat je lid moet zijn om een bestelling te kunnen plaatsen. Je engageert je dus op jaarbasis. Het voordeel: Vlaanderen telt meer dan honderd teams, dus er is er zeker ook eentje in je buurt!

Meer info: voedselteams.be

Op de CSA-boerderij

Bij deze vorm ben je als consument het meest betrokken bij de voedselproductie. Je betaalt in het begin van het seizoen meteen voor een heel jaar. Zo is de boer zeker van zijn inkomen en draag jij mee de risico's die horen bij de boerenstiel. CSA-boeren hechten veel belang aan de manier waarop ze voedsel telen, met veel respect voor natuur en bodem.

Meer info: csa-netwerk.be

Speuren in de supermarkt

Ook in de supermarkt kun je natuurlijk lokale producten kopen. Sowieso is het een goede reflex om op de verpakking de oorsprong van het product te checken. Als je seizoensgroenten en -fruit koopt, is de kans groter dat je iets koopt dat hier geteeld is. Kijk hier voor onze seizoenskalender.

Coöperanten en co.

Soms bundelen verschillende producenten de krachten voor productie en verkoop. Zo creëren boeren een afzetmarkt zonder groothandel of andere tussenstappen. De boer krijgt een faire prijs en als consument weet je perfect waar je producten vandaan komen. Voorbeelden zijn stadsboerderijkortrijk.be, of mmm-eetjesland.be.

Handig! Op deze websites vind je hoeve- en streekproducten uit je eigen provincie

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen