Meest recente artikelen

Help, fruitvliegjes in de keuken! Dit kun je doen

Hoe voorkom je ze en hoe krijg je ze weg?

Help, fruitvliegjes in de keuken! Dit kun je doen Artikel

Niets zo vervelend als van die fruitvliegjes in je keuken. Met deze tips wordt fruitvliegjes bestrijden een fluitje van een cent. Je bent er zo vanaf!

Fruitvliegjes voorkomen is natuurlijk beter dan ze te moeten bestrijden. Laat geen etensresten in de keuken liggen en bewaar voedsel en drank op de correcte manier. Doe meteen na het eten de afwas. Controleer op warme dagen regelmatig de fruitmand en gooi overrijp fruit weg (of maak er nog iets lekkers mee). En gooi ook meteen na gebruik de koffiefilter of -pads weg, daar houden ze ook van. Zorg er ten slotte voor dat de vuilnisbak goed gesloten is. Tref je toch nog fruitvliegjes aan in je keuken? Geen paniek, met deze tips kun je fruitvliegjes bestrijden.

Vleesetende planten

Vleesetende plantjes kunnen een simpele oplossing bieden tegen fruitvliegjes. De plant trekt de vliegjes aan met zijn nectar en eet ze vervolgens op. Plaats de plant dus simpelweg in je keuken en wacht tot hij zijn werk doet.

Een fles wijn

Alcohol trekt fruitvliegjes aan. Laat daarom nooit een open fles met een restje wijn op het aanrecht staan. Tenzij je fruitvliegjes wil vangen: ze vliegen in de fles en doordat ze er niet meer uit kunnen, verdrinken ze uiteindelijk.

Een zelfgemaakte val

Doe iets wat fruitvliegjes lekker vinden (gistend fruit, azijn, honing…) in een kommetje of een glas en dek het af met vershoudfolie. Prik vervolgens enkele gaatjes in de folie. De fruitvliegjes kruipen door de gaatjes naar het lokmiddel, maar geraken niet meer uit de val. Een bodempje azijn of een stuk overrijp fruit zijn perfecte lokmiddelen. In plaats van vershoudfolie kun je ook een zelfgemaakte trechter van papier gebruiken, die precies in het glas en net boven het lokmiddel past.

Afwasmiddel

Doe een laagje azijn met enkele druppeltjes afwasmiddel in een kommetje. Roer even zodat je schuim krijgt. De vliegjes worden aangetrokken door de geur van de azijn, maar het afwasmiddel legt een film over hun vleugeltjes waardoor ze niet meer kunnen vliegen en verdrinken.

Verse kruiden

Verse kruiden in je keuken zetten is ook geen slecht idee, fruitvliegjes houden niet van de geur. Denk aan basilicum of lavendel. Laat alleen de blaadjes niet rot of dor worden, want daar houden ze net van.

Valletjes uit de winkel

In de winkel zijn speciale lokdoosjes te koop waar de vliegjes wel in kunnen, maar niet meer uit. Ook zo'n blauwe insectenlamp helpt trouwens.

Samen in de fruitmand

Wist je dat je sommige fruitsoorten beter niet samen in de fruitmand bewaart? Sommige fruitsoorten worden namelijk sneller rot als je ze samen bewaart en dat trekt fruitvliegjes aan. Hier lees je welk fruit samen in de fruitmand mag.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen