Meest recente artikelen

Al jouw vragen over confituur beantwoord

SOS Sofie

Al jouw vragen over confituur beantwoord Artikel

Redactrice Sofie beantwoordt de vragen die in de mailbox van Libelle Lekker binnenkomen. Deze keer heeft ze heel wat tips over confituur. Bekijk zeker ook de video!

Sandrine: "Hoe maak je suikervrije confituur en blijft die dan even lang houdbaar als gewone confituur?"

Volledig suikervrij kun je confituur niet maken: ook de vruchten bevatten suiker – de natuurlijke fruitsuikers. Maar je kunt wel suikerarme confituur maken met zo weinig mogelijk toegevoegde suikers. Dat kan op verschillende manieren: je kunt zoetstoffen gebruiken, of speciale geleisuiker waar je minder van nodig hebt. Hou er wel rekening mee dat suiker het bewaarmiddel in je confituur is. Met minder suiker blijft je confituur dus ook minder lang houdbaar. Maak daarom geen te grote hoeveelheden en bewaar ze in de koelkast.

Margot: "Welke smaakmakers kun je toevoegen aan je confituur?"

Oh, echt alles! Ik experimenteer al eens graag met confituur en deed al eens een beetje geraspte limoenschil bij aardbeienconfituur, tijm in abrikozenconfituur, porto in vijgenconfituur, gember in perenconfituur… En waarom eens niet een pepertje proberen, bijvoorbeeld? Kies voor combinaties die je ook in andere gerechten lekker vindt. Ontdek hier nog meer verrassende smaakcombinaties.

Rita: "Moet ik mijn confituurpotten echt steriliseren, en hoe doe ik dat?"

Sommigen doen het niet, omdat je de confituur toch gloeiendheet in de bokalen giet, maar ik neem liever het zekere voor het onzekere en steriliseer de bokalen. Ik doe dat wel op de luiewijvenmanier: op het warmste programma in de vaatwasser. In een gesteriliseerde bokaal heb je minder kans op ongewenste bacteriegroei en blijft je confituur langer goed.

Kirsty: "Moet je potjes confituur ondersteboven laten afkoelen?"

Ook daar is veel discussie rond. Ikzelf doe het wel: door de potjes om te draaien en een minuutje of vijf ondersteboven te laten staan, dood je alle bacterieën die eventueel nog in het bokaaltje of op het dekseltje zouden zitten en bevorder je het vacuüm trekken van de bokaaltjes. De confituur blijft daardoor langer houdbaar. Maar ik ken ook mensen die het niet doen en zeggen dat hun confituur ook lang houdbaar is. Duurt het bij jou lang voor je voorraad op is? Dan zou ik aanraden om het wel te doen. Gaan de potten confituur er vlotjes door, dan kan het gerust zonder. Oh ja, en omdraaien doe je natuurlijk alleen bij potten met schroefdeksel: een pot met beugeldeksel draai je niet om.

Kelly: "Wat is de beste confituur voor beginners? Begin ik best met aardbei, of abrikozen, of… Met welke fruitsoort is de slaagkans voor dummies het grootst?"

Confituur maak ik altijd met het fruit van het moment. Misschien heb je op de terugweg uit Frankrijk een bakje goedkope rijpe abrikozen op de kop kunnen tikken? Of misschien heb je veel frambozen in de tuin? Dan zijn die soorten ideaal. Het is wel zo dat sommige soorten fruit van nature meer pectine bevatten en je confituur dus makkelijker opstijft. Bessen zoals aalbessen, braambessen, stekelbessen en frambozen, en steenvruchten zoals abrikozen en pruimen zijn daarom makkelijk om mee te starten. Als beginneling is een recept op basis van geleisuiker ook makkelijker dan eentje op basis van gewone suiker: als je de gebruiksaanwijzing op de verpakking volgt, kan er niet veel mis gaan.

Natacha: "Kan ik oude confituurpotjes met schroefdeksel hergebruiken of is dat een no-go?"

Dat kan. Het wordt wel aangeraden om telkens nieuwe dekseltjes te gebruiken. Die kun je apart kopen. Vind je dat wat overdreven? Maak de oude dekseltjes dan supergoed schoon (als ze verkleurd zijn, moet je ze echt weggooien) en controleer als de confituur afgekoeld is goed of elk potje vacuüm gesloten is. Is dat niet het geval, dan zit er waarschijnlijk ergens een gaatje in het deksel of sluit het niet goed meer. Dat is geen ramp, maar eet deze potjes wel het eerste leeg, want ze zullen sneller bederven.

Olivia: "Hoeveel (lege) potjes moet ik voorzien per kilo fruit?"

Het kan een beetje variëren volgens de suiker die je gebruikt (zelfde gewicht als het fruit, de helft of een derde?) en omdat er soms wat meer vocht verdampt tijdens de bereiding, maar algemeen mag je erop rekenen dat je met 1 kilogram fruit en 1 kilogram suiker ongeveer 6 bokaaltjes van 250 ml kunt vullen. Ik zorg altijd dat er meer gesteriliseerd klaarstaan dan ik denk nodig te hebben: zo moet je niet nog in allerijl een bokaaltje gaan bij zoeken.

Kimberly: "Mag je zelfgemaakte confituur in de koelkast plaatsen wanneer deze nog warm is, of laat je hem eerst afkoelen?"

Confituur hoef je pas in de koelkast te zetten wanneer het bokaaltje geopend is: het is ten slotte een manier om fruit te bewaren. Een uitzondering is confituur met weinig suiker, omdat deze sneller bederft. Sowieso laat je het potje dan eerst afkoelen voor je het in de koelkast zet.

Inge: "Mijn braambessengelei is niet goed opgesteven. Ik vermoed dat ik 'm niet lang genoeg heb laten koken. Kan ik de gelei alsnog opkoken zodat deze wat indikt?"

Ja, dat kan. Je voegt tijdens het opkoken best een beetje pectinepoeder en een extra scheutje citroensap toe. Let wel goed op de aangegeven kooktijd: wanneer pectine te lang of te kort wordt meegekookt, werkt deze niet goed. Doe de confituur of gelei opnieuw in gesteriliseerde bokalen en laat afkoelen en opstijven.

Sarah: "Hoe lang blijft zelfgemaakte confituur eigenlijk goed?"

Als je netjes gewerkt hebt en steriele bokalen hebt gebruikt minstens een jaar, en vaak zelfs langer. Zoals steeds geldt: je ogen en neus gebruiken als je een potje opent. Ruikt het niet meer lekker en ziet het er niet meer fris uit, of zie je schimmel, doe de confituur dan weg en maak een nieuwe voorraad.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel
Alles over Sofie Doms

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen