Meest recente artikelen

Crostini en bruschetta: 20x klein maar fijn

Heerlijke hapjes om te delen

Crostini en bruschetta: 20x klein maar fijn Artikel

Crostini en bruschetta zijn een typisch geval van weinig moeite, veel effect. Net zo lekker op een gezellige zomeravond onder vrienden als op een winterse apero voor de eindejaarsfeesten. Ontdek onze lekkerste varianten op het thema.

Vergis je niet: crostini en bruschette maken, is een ware kunst. Het succes staat of valt met de gebruikte ingrediënten. Maar eens je ons driestappenplan onder de knie hebt, schud je in geen tijd de lekkerste exemplaten uit je mouw. Je kunt er bovendien eindeloos mee variëren. Het ideale hapje dus voor elk seizoen of feest.

Crostini of bruschetta ?

Bruschetta en crostini worden vaak door elkaar gebruikt. Crostini betekent 'dun toastje' in het Italiaans. Bruschetta komt dan weer van het Latijnse werkwoord 'bruscare', wat 'kolen roosteren' wil zeggen.

Crostini worden van kleiner brood gesneden, bijvoorbeeld stokbrood of ciabatta. Voor bruschetta worden grotere sneden brood gebruikt. Het brood voor crostini wordt eerst geroosterd aan beide kanten. Pas daarna wordt het ingesmeerd met olie. Een bruschetta wordt eerst ingesmeerd met olie. Pas daarna worden de sneetjes brood geroosterd. Een kwestie van nuance, dus.

Het perfecte hapje in 3 stappen

STAP 1: de broodkeuze
Kies je voor een eenvoudig, maar overheerlijk en krokant gebakken vers wit stokbrood? Of ga je mee in de zuurdesemtrend met een langzaam gerezen boerenbrood, lekker dik gesneden en boordevol zaden en pitten? Kies sowieso een brood van goede kwaliteit. Het brood bepaalt immers mee het succes van je crostini of bruschette.

STAP 2: de basisspread

Een beetje olijfolie doet al veel. Zeker als je kiest voor extra vierge olie van goede kwaliteit. Je kunt uiteraard ook kiezen voor zelfgemaakte tapenade. Misschien zegt een frisse spread op basis van zure room of roomkaas je wel wat? Of ga een goed tonijn- of vleesslaatje.

STAP 3:  de luxueuze afwerking
Gegrilde groenten, een plakje gerookte zalm, gedroogde ham, salami of carpaccio van rund of tonijn… De afwerking van je geroosterd brood mag best luxueus zijn. Nog wat grof zeezout, een draai verse peper en een druppel goede olijfolie erop… En je broodje is gebakken!

Maak zelf de lekkerste crostini en bruschette

Save

Save

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen