Meest recente artikelen

SOS menukaart: wat zijn gnocchi?

Uitpakken met je culinaire kennis doe je zo

SOS menukaart: wat zijn gnocchi? Artikel

Je opent de menukaart op restaurant en het begint je te duizelen. Al die onbekende termen! Fris dus je culinaire kennis op en pak volgende keer lekker uit bij je tafelgasten. Op het menu vandaag: gnocchi.

Gnocchi (klinkt als njokki) zijn deegballetjes of deegkussentjes gemaakt van aardappelen en fijne bloem. Gnocchi is het meervoud van gnocco en dat betekent zoveel als 'klont'. Deze lekkere klontjes – een soort knoedel, eigenlijk – zijn van oorsprong Italiaans, maar je vindt ze ook vaak bij ons op de menukaart.

Zelf gnocchi maken

Je kunt gnocchi makkelijk zelf maken; je hebt er geen pastamachine voor nodig. Gebruik voor de pasta een puree van bloemige aardappelen en meng deze met extra fijne bloem ( '00', doppio zero, of dubbel nul), ei en wat zout. Soms gaat er ook nog wat geraspte kaas bij. Van dit mengsel worden kleine balletjes gerold die meestal ook nog met de duim over een vork gerold worden zodat ze ribbeltjes krijgen, waar de saus lekker in blijft plakken. Daarna worden ze in water gekookt, zoals pasta. Als de gnocchi komen boven drijven, zijn ze klaar.  De saus die je bij de gnocchi serveert, hoeft niet ingewikkeld te zijn. Gnocchi smaken heerlijk in wat simpele salieboter, bijvoorbeeld, maar ook met tomatensaus en parmezaan zijn ze heerlijk.

Hoe kun je ze bewaren?

Zelf gnocchi maken is niet moeilijk, maar het is wel even werk. Maak dus meteen een grote portie en bewaar een deel voor later. Dat kan op twee manieren.

  • In de koelkast. Kook de gnocchi tot ze komen bovendrijven, en laat ze afkoelen in een kom met ijswater. Laat goed uitlekken en doe ze in een kom met een beetje olijfolie. Schud goed om, zodat alle gnocchi een laagje olie krijgen en niet aan elkaar gaan plakken. Doe ze in een doos met deksel en bewaar ze in de koelkast. De gnocchi blijven op deze manier 2 dagen goed.
  • In de diepvriezer. Leg de rauwe gnocchi naast elkaar op een bakplaat bestrooid met bloem en laat ze minstens 2 uur bevriezen. Doe ze in een diepvrieszakje – je kunt ze 2 maanden bewaren in de diepvriezer. Wanneer je ze gaat bereiden, doe je ze diepgevroren in kokend water. De gnocchi zijn klaar als ze komen bovendrijven.

Kant-en-klaar

Geen zin om zelf gnocchi te maken? Je kunt de Italiaanse lekkernij ook kant-en-klaar in de winkel kopen. Het enige wat je dan nog zelf moet doen, is een heerlijke saus in elkaar flansen.

SOS menukaart: wat zijn gnocchi?

Fresh gnocchi being prepared

Lees ook

Zo maak je zelf pasta

Zet ook eens gnocchi op het menu

Of je ze nu volledig zelf maakt of kant-en-klare gnocchi gebruikt: met deze recepten gooi je hoge ogen.

Save

Save

Save

Save

Save

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen