Meest recente artikelen

Recepten met wijting: de lekkere budgetvriendelijke vis

Wijting for the win

Recepten met wijting: de lekkere budgetvriendelijke vis Receptenset

Zoek je een vis die echt betaalbaar is? Grijp dan eens wat vaker naar recepten met wijting. Deze lokale vis is misschien wat minder bekend dan kabeljauw of zalm, maar wel een pak goedkoper. Bovendien is wijting mager, licht verteerbaar en heeft een fijne, zachte smaak wanneer hij vers bereid wordt.

Wat maakt wijting zo bijzonder?

  • Wijting werd vroeger vooral gezien als 'vis voor de gewone man’,  maar hij verdient zeker een plekje in de betere keuken – zoals die van jou dus.
  • Het is een vis met wit, gelaagd vlees dat het best tot z'n recht komt als je de vis na aankoop snel klaarmaakt.
  • Het vlees is heel zacht, bij de bereiding laat je het vel beter zitten – zo blijft de vis mooi heel. 
  • Wijting bevat best wat graatjes, voorzichtig fileren is de boodschap.
  • In de pan, frituren, pocheren of in de oven: alles kan, zolang je rekening houdt met de zachte structuur van dit visje.

Wanneer is wijting in het seizoen?

Het beste moment om recepten met wijting te bereiden valt tussen juli en november, met uitlopers tot februari. In deze maanden is de vis op z'n lekkerst en goed verkrijgbaar in de vishandel of supermarkt. Koop 'm zo vers mogelijk en bereid de vis snel. Zo geniet je optimaal van de subtiele smaak en zachte textuur.

In welke recepten gebruik je wijting?

In de Franse cuisine is wijting een vaste waarde, maar ook bij ons zie je hem steeds vaker opduiken. Denk aan gezouten en gedroogde wijting – beter bekend als bolling – die je soms op kermissen vindt en aan de kust. Of aan gefrituurde vis zoals lekkerbekjes, kibbeling en fish and chips, die vaak met wijting worden gemaakt.

De noordzeevis past ook goed in vissoepen zoals bouillabaisse, of in een vispannetje met verse kruiden. Werk je met filet? Dan is maak je er met een krokant jasje een voltreffer van bij groot én klein.

Lees ook …

Recepten met wijting

Wil je deze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

Wijtingfilet met groene boter
  • Minder dan 30 minuten
  • Goedkoop
  • Makkelijk

Wijtingfilet met groene boter

Wijtingbeignets met tartaarsaus
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Wijtingbeignets met tartaarsaus

Vissticks met kruidenmayonaise
  • Minder dan 30 minuten
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Vissticks met kruidenmayonaise

Soepje van wijting en mosselen met champignons
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Soepje van wijting en mosselen met champignons

Wijtingburger
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Wijtingburger

Fish & chips (2)
  • Meer dan 1 uur
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Fish & chips (2)

Wijting uit de oven met chili-crumble
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Wijting uit de oven met chili-crumble

Gegrilde wijting met dille
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Gegrilde wijting met dille

Milde groene kokoscurry met wijting en rijst
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Iets duurder
  • Erg makkelijk

Milde groene kokoscurry met wijting en rijst

Wijting met gegrilde wintergroenten en een lichte kruidenkorst
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Wijting met gegrilde wintergroenten en een lichte kruidenkorst

Rappe wraps met rodekool
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Rappe wraps met rodekool

Pittige vissoep
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Pittige vissoep

Vispannetje van wijting met broccoli-boursinpuree
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Iets duurder
  • Erg makkelijk

Vispannetje van wijting met broccoli-boursinpuree

Krokante wijting met gember-koolsalade en volkorenrijst
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Krokante wijting met gember-koolsalade en volkorenrijst

Vistaco’s met kruidendressing en ijsbergsalade
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Vistaco’s met kruidendressing en ijsbergsalade

Wijting met gebakken patatjes en kropsla
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Wijting met gebakken patatjes en kropsla

Ovenschotel van wijting en prei met een crumble van pijnboompitten
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Ovenschotel van wijting en prei met een crumble van pijnboompitten

Saltimbocca van wijting met wortelfrietjes
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Saltimbocca van wijting met wortelfrietjes

Wijting met knoflookspruitjes en boschampignons
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Wijting met knoflookspruitjes en boschampignons

Gegratineerd vispannetje
  • Meer dan 1 uur
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Gegratineerd vispannetje

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen