Krokante vis: tips voor het knapperigste korstje
Makkelijk, sappig én crunchy!
Mag het iets meer zijn? Geef je vis dan eens een krakend krokant korstje. Makkelijk, sappig én crunchy! Zo wordt je krokante vis meer dan geslaagd….
Vis is gezond en lekker maar met een korstje wordt hij eens zo smaakvol. En dat maakt 'm niet alleen bij je kroost plots een stuk populairder. Met deze tips en recepten kun jij uitpakken met de lekkerste krokante vis.
8 tips voor lekker krokante vis.
- Dep de vis voor het paneren goed droog met keukenpapier. Als de vis nog te vochtig is, hecht de paneerlaag niet goed en zal die lossen tijdens het bakken.
- Wentel de vis eerst door wat bloem. Zorg ervoor dat elk stukje met een dun laagje bedekt is en klop dan de overtollige bloem eraf. Haal de vis vervolgens door losgeklopt ei en tot slot door het paneermengsel. Druk de paneerlaag nog even aan, zodat die bij het bakken goed blijft zitten.
- Leg de vis na het paneren even in de koelkast. Het vocht van het ei wordt dan geabsorbeerd door de bloem, waardoor je een betere 'plaklaag' krijgt.
- Voor een extra krokant laagje kun je de vis twee keer door het ei en het paneermengsel halen.
- Niet alleen paneermeel en panko zorgen voor een lekkere korst, ook verkruimelde cornflakes, tortillachips, nootjes en zelfs quinoa zijn lekker.
- Voeg extra smaakmakers toe aan de bloem of het paneer-mengsel. Denk aan gedroogde of verse kruiden of specerijen, sesamzaadjes, geraspte kaas, kokosrasp, geraspte citroenschil…
- Zorg er voor het bakken voor dat de olie goed op temperatuur is: op zo'n 170°C. Bij een te hoge temperatuur zal de korst snel verbranden. Is de olie niet heet genoeg, dan wordt ze zompig.
- Gebruik je liever geen olie, dan kun je de gepaneerde vis ook perfect klaarmaken in de oven op 200°C of in de airfryer op 180°C. In de oven is de vis klaar in ongeveer 15 minuten, in de airfryer in 10 minuten, al hangt de bereidingstijd af van de dikte.
De juiste vissoort
In principe kun je elke soort vis paneren, maar het beste resultaat krijg je met vissen met een stevige structuur. Denk aan kabeljauw, roodbaars, schelvis of zeeduivel. Ook grote garnalen en scampi's zijn ideaal om te paneren. Het lukt trouwens ook perfect met diepvriesvis. Laat die wel eerst ontdooien en dep hem voor het paneren goed droog.
Lees ook…
- Vis met een keurmerk: ASC of MSC – dit is het verschil
- Voorraadkoken: met deze gerechten heb je altijd iets in huis
- Waarom eten sommige vegetariërs wel nog vis?
- Moet je nu één of twee keer per week vis eten?
- 10x budgetvriendelijk koken met vis
- Makkelijke recepten met vis: 30 foolproof gerechten
De lekkerste krokante vis
En nu aan de slag met onze tips! Wil je deze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.