Meest recente artikelen

Zo maak je de perfecte puree

Heerlijke aardappeltjes om van te smullen

Zo maak je de perfecte puree How to's

De perfecte puree is mooi glad, zacht en romig en heeft een intense aardappelsmaak. Hoe máák je die? Met onze tips natuurlijk!

Welke soort aardappel kies je?

Ben je niet van plan om straks een heel pakje boter in je puree te doen, gebruik dan liever bloemigeaardappelen. Die bevatten meer zetmeel, waardoor ze vanzelf al wat uit elkaar vallen na het koken en je puree lekker smeuïg wordt. Een goede keuze is het bintje.

Toch valt er ook iets te zeggen voor een stevige puree met vastkokende aardappelen. Chef Joël Robuchon vergaarde in zijn leven maar liefst 32 Michelinsterren, maar blijft het beroemdst om zijn heerlijkeaardappelpuree. Hij koos voor vastkokende ratte-aardappelen. Hij gebruikt per kilogram aardappelen zó veel boter – 250 gram om precies te zijn en dan nog 200 gram volle melk – dat deze puree net een stevigere aardappel nodig heeft.

Kook je de aardappels met of zonder schil?

De smaak blijft het best behouden als je de aardappelen in de schil kookt. Alleen is het dan wel cruciaal dat je aardappelen ongeveer even groot zijn zodat ze gelijktijdig gaar zijn, en dat is niet evident. Je moet de aardappelen na het koken dan ook nog pellen, dat is best een tijdrovend werkje. De meer foolproof optie: schil de aardappelen en snij ze in exact even grote stukken zodat ze gelijk kunnen gaarkoken. Als ze niet gelijk garen, krijg je een puree met harde stukjes. Dat wil je niet.

Moet je aardappelen spoelen?

Door het snijden van de aardappel komt zetmeel vrij, dat spoel je best even weg. Zet je aardappelen een keer onder water in een pot, giet ze af en vul opnieuw met water tot net (zo'n 2 cm) boven de aardappelen, om ze te koken.

In welk vocht kook je de aardappelen?

Doe je aardappelen áltijd in koud gezouten water en zet dan pas het vuur aan. Zo koken ze gelijkmatig gaar. Anders worden je aardappelen aan de buitenkant al te zacht, terwijl ze vanbinnen nog hard zijn.

Een tip van Eke Mariën van de blog Koken met kennis: voeg een scheutje olie toe aan het kookwater. Dat absorbeert het aardappelaroma zodat dit niet met de damp uit de pan kan ontsnappen. Sommige chefs zweren erbij de aardappelen in melk te koken. Redactrice Jolien doet dat ook met knolselder of andere groenten, maar voor de perfecte aardappelpuree vindt ze oldschool gezouten water handiger bij het uitdampen.

Je aardappelen zijn nog niet klaar na het koken!

De aardappelen laten uitdampen nadat je ze hebt afgegoten, is een belangrijker stap die je beter niet overslaat. Doe je dit niet, dan kan je aardappelpuree waterig worden.

Stampen of roeren

Aardappelen kun je op verschillende manieren fijnmaken. Je kunt een pureestamper gebruiken, of een roerzeef (ook wel bekend als 'passe-vite'). Met een pureestamper blijft de puree iets grover, met de roerzeef wordt hij superfijn.

Tover je gepureerde aardappelen om tot puree

Je puree is nog niet klaar als je de aardappelen hebt fijngemaakt. Om 'm lekker smeuïg te maken, voeg je melk toe. Verwarm de melk voor: dat mengt makkelijker én je aardappelen koelen niet af. Ook een klontje boter gaat erbij. En wil je een extra rijke puree, voeg dan op het einde ook een eitje toe. Goed doorroeren, en je puree is klaar om te kruiden.

Breng 'm op smaak

De klassieke kruiding voor aardappelpuree bestaat uit peper, zout en nootmuskaat. Maar natuurlijk kun je variëren. Werk 'm eens af met een lepeltje mosterd, pickles, mierikswortel of gember. Hartverwarmend, zeker in de winter. In de lente en zomer kun je kiezen voor gehakte verse kruiden. Of vervang de melk bijvoorbeeld eens door kruidenkaas of zure room.

En serveren maar!

Puree serveer je best meteen: als hij bovenaan zo'n uitgedroogd velletje krijgt, vinden wij 'm minder lekker. Laat 'm dus niet te lang staan. Wil je een restje puree weer opwarmen, voeg dan een scheutje melk of wat extra boter toe en roer alles goed om voor het serveren.

Zo maken wij aardappelpuree

 

Benieuwd hoe Piet Huysentruyt puree maakt? Zijn recept vind je hier. 

De lekkerste recepten met puree

Volg ons op FacebookInstagramPinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen