Meest recente artikelen

Sabayon kloppen: zo doe je dat

Italiaanse verfijning!

Sabayon kloppen: zo doe je dat Artikel

Een lekkere sabayon is altijd een goeie dessertkeuze, maar dan moet je 'm wel volgens de regels van de kunst maken, natuurlijk! Wij zetten graag op een rijtje hoe je 't precies aanpakt.

De regel van 3

Voor een goeie sabayon heb je slechts 3 ingrediënten nodig. Eidooiers, (vanille)suiker en een alcoholische drank met een zuurtje. Zoete witte wijn, kriekbier of met de feesten: champagne!

De ultieme sabayon

Abonneer je gratis op het Libelle Lekker YouTube-kanaal en ontdek er dagelijks toffe kookvideo's.

1. De hoeveelheden van de ingrediënten verschillen van recept tot recept. Om een sabayon te maken die met 100% zekerheid lukt, reken je 1 eidooier per persoon, 1 eierdopje fijne kristalsuiker en 2 eierdopjes vocht. Gebruik steeds dezelfde halve eierschaal als dopje. Zo voeg je zeker altijd dezelfde hoeveelheid toe.

2. Belangrijk voor later in het kookproces is dat je kiest voor een brede pot met een afgeronde dikke bodem. De dikke bodem zorgt ervoor dat de warmte gelijkmatig wordt verdeeld, de afgeronde vorm maakt dat je met je klopper overal vlot geraakt en er geen restjes blijven plakken.

3. Wil je de klassieke Italiaanse zabaglione maken? Dan moet je aan de slag met een zoete wijn: marsala. Wees echter niet bang om af en toe te experimenteren. Sherry, porto, fruitbier en zelfs champagne zijn ideale smaakmakers voor een overheerlijke sabayon

4. Splits de eidooiers en het eiwit in aparte kommetjes. Zo vermijd je dat er per ongeluk eiwit mee in je pot terechtkomt. Voeg eerst het vocht toe en pas dan de suiker. Klop het mengsel los. Wil je indruk maken op je gasten? Lees hier hoe je een ei breekt met één hand! 

5. Zet het mengsel op een heel zacht vuur, anders gaat het ei stollen. Niemand eet graag stukken roerei in zijn sabayon, toch? Je zal misschien iets langer moeten kloppen, maar het is de moeite waard. Niet helemaal gerust? Klop het mengsel dan au bain-marie.

6. Probeer zoveel mogelijk met een losse pols te kloppen. Dat is minder vermoeiend en maakt het je makkelijker om een mooie 'acht' te vormen. Draai je pot regelmatig. Zo ben je zeker dat het ei nergens te lang aan de pot blijft plakken.

7. Klop tot de sabayon de gewenste dikte heeft en schuimig is. Haal van het vuur. Serveer meteen of haal de sabayon uit de warme pot. De eidooiers blijven immers verder garen zolang ze in de pot zitten.

3x anders

  • De alcoholvrije versie: vervang de zoete wijn, sterke drank of champagne door een vruchtensap naar keuze.
  • De gegratineerde versie: leg wat rood fruit in een vuurvast kommetje. Giet er de sabayon over en zet enkele minuten onder een hete grill. Let op: dit kan snel gaan!
  • De hartige versie: sabayon hoeft niet per se zoet te zijn. Klop je eidooiers eens op met champagne, oestersap en wat verse kruiden. Lekker bij oesters!

Nu is het aan jou!

Tijd om het zelf te proberen. Test onze tips eens uit met deze recepten. Smakelijk!

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen