Meest recente artikelen

Hoe kun je saus gezonder maken?

Kan het?

Hoe kun je saus gezonder maken? Artikel

Veel gerechten staan of vallen met de saus, maar die hoeft daarom niet per se vet of zout te zijn. We vroegen aan voedingsdeskundige Karolien Olaerts enkele tips om saus gezonder te maken.

Karolien Olaerts serveert niet enkel lekkere gezonde gerechtjes voor het hele gezin, ze geeft ook graag antwoord op al jouw kookvragen, mét praktische tips en wetenschappelijk onderbouwd voedingsadvies. Ze heeft een master in de biomedische wetenschappen met specialisatie 'Voeding' op zak. Ze is dus de perfecte persoon om voedingsadvies aan te vragen. Vandaag buigt ze zich over de vraag: hoe kun je saus gezonder of voedzamer maken?

Hoe maak je saus gezonder? Het antwoord van Karolien

"Sauzen zijn een belangrijk deel van onze Vlaamse keuken, die mening deel ik helemaal! We associëren sauzen vaak met vet en zout, maar er zijn tal van lekkere voedzame varianten. De bekendste is tomatensaus, dé groentesaus bij uitstek, die je een Midden-Oosterse of mediterrane toets kunt geven met respectievelijk komijn en kaneel of oregano en basilicum. Denk ook aan een yoghurt-kruidensaus, mijn persoonlijke favoriet.

Van notenpasta tot bloemkool

"Een derde categorie zijn sauzen op basis van noten- of zadenpasta's. Zo is pindakaas lekker met wat sojasaus. Of denk aan tahin met een scheutje citroensap. Dankzij het hoge gehalte aan vezels, eiwitten en gezonde vetten zijn deze erg voedzaam. En dan, een nieuwe fijne trend: een bloemkool-kaassaus als lichte variant van de klassieke 'witte' saus. In mijn eigen recept blend ik ontdooide diepvriesbloemkool met plantaardige room, parmezaan, een lepeltje mosterd en veel versgeraspte nootmuskaat. Het resultaat is een overheerlijke romige saus, die perfect past bij groenten, pasta's en ovenschotels." 

Maak je saus gezonder met deze Libelle Lekker-recepten

Op zoek naar een gezonder sausje? Hier zijn alvast enkele ideetjes. Wil je deze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel
Alles over Karolien Olaerts

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen