Meest recente artikelen

Zijn plantaardige oliën ongezond?

Zijn plantaardige vetten slecht voor je gezondheid?

Zijn plantaardige oliën ongezond? Artikel

Zag jij influencers op sociale media die waarschuwen voor de negatieve gevolgen van plantaardige vetten? Wij vroegen aan Karolien Olaerts wat hiervan aan is.

Karolien Olaerts schreef al verschillende boeken over gezond eten en heeft een eigen podcast. Met al onze vragen over gezondheid kunnen we dus bij haar terecht. Deze keer: zijn plantaardige vetten ongezond?

Het antwoord van Karolien

"Plantaardige vetten zijn niet slecht voor je gezondheid, wel integendeel. De meeste plantaardige vetten zijn onverzadigde vetten, die juist heel goed zijn voor je lichaam omdat ze de kans op hart- en vaatziektes verlagen. De uitzondering daarop zijn kokosolie, cacao-boter en palmolie."

De voedingsdriehoek vs sociale media

"Dit zijn allen verzadigde vetten (dat zie je ook aan het feit dat ze vast zijn bij kamertemperatuur), die – volgens de voedingsdriehoek – vallen in de categorie 'eerder met mate te gebruiken'. Zoals vaak haal je je voedingsadvies dus beter niet van sociale media.

Er is op dit moment inderdaad een beweging die plantaardige oliën demoniseert. In het bijzonder wordt er angst gezaaid rond oliën op basis van zaden, zoals koolzaad-, maïs– en zonnebloemolie. Als reden wordt hierbij verwezen naar het feit dat deze oliën rijk zijn aan omega-6-vetzuren, die, volgens deze influencers, ontstekingsbevorderend zijn. Dit klopt niet. Dierlijke bereidingsvetten zoals boter en ghee zouden volgens hen het gezondst zijn. Het tegendeel is echter waar. Geen ongevaarlijke trend dus. Boter en ghee zijn rijk aan verzadigd vet, dat duidelijk in verband werd gebracht met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Blijf dus het officiële advies volgen en verkies plantaardige vetten boven dierlijke vetten. Olijfolie is een fantastische eerste keuze, maar ook andere plantaardige oliën zijn zonder enige twijfel goed voor je gezondheid. En als je nog eens een dubieuze trend ziet op sociale media, ga dan na of er wat van aan is op websites zoals voedingscentrum.nl of gezondheidenwetenschap.be."

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel
Alles over Karolien Olaerts

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen