Meest recente artikelen

Cajunkruiden: wat is het en hoe gebruik je het?

Een vleugje pit

Cajunkruiden: wat is het en hoe gebruik je het? Artikel

Je bent het zonder twijfel wel al eens tegengekomen in een ingrediëntenlijstje of in de winkel. En dat is niet zomaar: cajunkruiden worden steeds populairder. Maar wat is het nu eigenlijk? En hoe ga je er dan mee aan de slag? Dat lees je hier.

Cajunkruiden zijn een heerlijke en pittige kruidenmix die zijn oorsprong vinden in de Cajunkeuken van Louisiana, Verenigde Staten. De naam "Cajun" verwijst naar de Franstalige kolonisten die zich in Louisiana vestigden en hun eigen unieke culinaire tradities meebrachten.

Een mix van over de hele wereld

Deze kruidenmix combineert invloeden uit Franse, Spaanse, Afrikaanse en inheemse Amerikaanse keukens en staat bekend om zijn rijke smaak en kruidige aroma. Typische ingrediënten in cajunkruiden zijn onder andere paprikapoeder, knoflookpoeder, uienpoeder, cayennepeper, tijm, oregano en zwarte peper.

Cajunkruiden voegen een diepe, kruidige smaak toe met een vleugje pit, waardoor ze perfect zijn voor liefhebbers van smaakvol eten. Je kunt het gebruiken als marinade voor vlees of vis, als smaakmaker voor soepen en stoofpotjes, of zelfs als topping voor geroosterde groenten.

Zo maak je zelf cajunkruiden

Er zijn geen strikte regels voor welke specerijen er precies in cajunkruiden moeten zitten. De samenstelling kan variëren afhankelijk van het recept of de persoon die de kruidenmix maakt. Over het algemeen bestaan cajunkruiden uit een mix van ongeveer 8 tot 12 verschillende specerijen en kruiden. Het belangrijkste is dat de kruidenmix een goede balans heeft tussen pittigheid, kruidigheid en aroma, zodat het gerecht waarin het wordt gebruikt een heerlijke cajun smaak krijgt.

  • 3 tl paprikapoeder
  • 2 tl zout
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl uienpoeder
  • 1 tl cayennepeper
  • 1 tl zwarte peper
  • 1 tl oregano
  • 1 tl rozemarijn

Naar smaak kun je ook nog meer kruiden toevoegen zoals chili, voor als het wat pittiger mag zijn. Ook komijn en basilicum zijn een goede toevoeging aan de kruidenmix. Zorg ervoor dat alles goed gemengd is en bewaar ze vervolgens in een afgesloten potje op een donkere plaats. Zo, nu heb je je eigen cajunkruiden.

Recepten met cajunkruiden

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen