Meest recente artikelen

Stoofpotjes: onze 9 succestips voor een topstoofpot

Laat maar lekker sudderen

Stoofpotjes: onze 9 succestips voor een topstoofpot Artikel

Stoofpotjes doen het altijd goed als je gasten hebt, en zeker als je deze succestips volgt. Laat maar lekker sudderen!

  1. Kies voor vlees dat lang en langzaam mag garen. Liefst geen fijne ossenhaas dus, maar gebruik bij voorkeur stukjes vlees die veel bindweefsel bevatten (varkenswangetjes, stoofvlees uit de nek of de schouder van het dier…). Door het trage gaarproces smelt dat bindweefsel uit en krijg je een lekker zacht stoofpotje als resultaat. Je slager kan je helpen de juiste keuze te maken voor je stoofpotjes.
  2. Haal het vlees 30 minuten voor het bereiden uit de koelkast. Zo zal het niet schrikken en krimpen wanneer je het in de pan legt.
  3. Laat de pan – wij gebruiken het liefst een gietijzeren exemplaar – goed heet worden en doe er wat boter of olie in.
  4. Kruid het vlees met peper en zout en bak het kort aan in de pan. Bak niet te veel vlees in één keer, dan gaat het koken in plaats van bakken. Werk liever in verschillende kleinere porties. Doe al het vlees terug in de pan, doe er de groenten bij en stoof die even mee.
  5. Bestrooi het vlees met een eetlepel bloem en meng goed. Hierdoor zal de saus straks mooi indikken.
  6. Bevochtig met wijn of bier en bouillon en voeg eventueel nog wat extra kruiden toe, zoals jeneverbessen of laurier. Kies voor producten van goede kwaliteit: lekker bier of lekkere wijn, bouillon van goede kwaliteit (eventueel zelfgemaakte bouillon)… Hoe lekkerder de basis, hoe lekkerder het resultaat.
  7. Laat het stoofpotje minstens 2 uur stoven (niet koken!) op een zacht vuurtje. Roer af en toe om, maar ook niet te vaak, zodat het vlees en de groenten niet uit elkaar vallen. Eventueel kun je je stoofpotje in de oven laten garen: 2 à 3 uur op 150 à 160°C is prima.
  8. Laat het stoofpotje afkoelen en warm het de volgende dag weer op. Zo kunnen alle smaken goed in het vlees dringen en wordt het nóg lekkerder.
  9. Je kunt stoofpotjes makkelijk in een grote hoeveelheid maken en de overschot invriezen.

Liever stoofpotjes van groenten of vis?

Dan geldt onze regel over minstens 2 uur stoven niet: een groentestoofpotje is al klaar in 45 minuten, daarna kun je eventueel nog wat vis toevoegen en het geheel laten sudderen tot de vis gaar is, maar niet uit elkaar valt.

Probeer deze recepten

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen