Meest recente artikelen

Wat is angostura en wat maak je ermee?

Niet alleen voor cocktails...

Wat is angostura en wat maak je ermee? Artikel

Je komt het ingrediënt vaak tegen in recepten voor cocktails, en ja: soms ook voor gerechten. Maar wat is het geheim van dat kleine flesje aromatische bitters? En wat maak je er nog mee? Alles wat je wil weten over angostura.

Angostura zit in het typische flesje met de gele dop en een groot bedrukt etiket. Het ingrediënt is onmisbaar in je barkast. Je kunt het dan ook zien als de peper en zout van de cocktails. Het geeft ze dat tikje extra.

Het merk Angostura maakt nog andere dan de bekende aromatische bitters. Bitters zijn namelijk het equivalent van kruiden in de cocktailbar. Maar deze rood-bruine vloeistof is het bekendst.

Angostura wordt geproduceerd op de Caraïben, in Trinidad en Tobago. De exacte samenstelling (met wel 40 ingrediënten) is geheim. Wel weten we dat het allerlei kruiden, specerijen, citrusvruchten, groente-extracten en alcohol bevat. Gentiaan geeft het die typische bittere smaak.

Angostura

Angostura in de barkast

Het goedje geeft een cocktail meer complexiteit en versterkt de smaak van andere ingrediënten. Het mildert tegelijk het zure en tempert de hardheid van sterke drank. Daarnaast reinigt het je smaakpalet en bevordert het de spijsvertering. Aanvankelijk werd er dan ook mee geëxperimenteerd als middel tegen vermoeidheid en maagklachten.

Pas tegen het einde van de 19de eeuw gingen bars het mengen in cocktails op basis van gin. Vandaag is het een essentieel onderdeel van cocktailklassiekers als een Old Fashioned, Manhattan en Singapore Sling, Pisco sour of Zombie.

Ook handig in de keuken!

Je hebt maar enkele drupjes nodig want angostura smaakt heel sterk door. In een onaangebroken verpakking is angostura onbeperkt houdbaar. Maak je niet vaak cocktails, dan kun je het ook in de keuken gebruiken.

In een marinade voor vis en schaaldieren zorgt het voor een vleugje citrus. Het voegt ook een zuurtje toe aan vlees en gebraad. In sauzen en desserts kan het sterkedrank zoals rum vervangen. Het is zelfs lekker én origineel bij fruit of een bolletje vanille-ijs.

Onze recepten met angostura

Wil je deze recepten bewaren? Dat doe je met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen