Meest recente artikelen

10 vragen over de perfecte aperitief

Q&A

10 vragen over de perfecte aperitief Artikel

Klinkt de vraag "Wat drinken we vanavond?" je bekend in de oren? Dankzij deze 10 vragen en antwoorden verwen jij jezelf en je vrienden straks met de perfecte aperitief.

1. Wat is het ideale apero-drankje?

Bubbels en een droge witte wijn zijn altijd een goede keuze. Voor een originele toets kun je een smaakje toevoegen (vlierbloesemsiroop, een aardbei, frambozen,…). Succes verzekerd! Maar ook bier komt in aanmerking: frisse zomerse bieren met een zachte citroensmaak of een lichtzurig frambozenbier zijn heerlijk vooraf. Schenk het wel in wijnhoeveelheden, want anders valt het te zwaar. Kies je voor cocktails als aperitief? Maak ze dan niet te zoet, want dat remt je eetlust af. Denk ook aan wie geen alcohol drinkt: voorzie water, fruitsap of een lekkere mocktail.

2. Kun je cocktails leuk serveren?

  • Voorzie aangepaste glazen en vul ze niet te hoog. Gebruik het liefst gekoelde glazen. Ontdek hier welk glas bij welke cocktail hoort.
  • Wil je de glazen voorzien van een gekleurd randje, doop dan de rand van het glas in vruchtensiroop en daarna in fijne suiker.
  • Voorzie in elk glas een roerstaafje of een lepel met lange steel, zeker voor cocktails met fruit.

3. Wat zijn lekkere alternatieven zonder alcohol?

Maak zelf limonade of icetea! Doe er wat verse kruiden (of eetbare bloemen) bij en serveer ze in een trendy limonadetap. Wil je het extra feestelijk aanpakken? Serveer dan mocktails: de alcoholvrije – en minstens even lekkere- broertjes van cocktails. Ontdek hier alles over de mocktail.

4. Hoe hou je je drankjes goed fris?

In de koelkast, natuurlijk. Maar als je daar niet genoeg plaats hebt, of je je drankjes koel bent vergeten zetten hebben we enkele goede oplossingen voor jou. Ontdek ze hier! Natuurlijk kan je ook ijsblokjes gebruiken.

5. Kun je zelf originele ijsblokjes maken?

Je kunt in de ijsblokjes verse kruiden, eetbare bloemetjes of een stukje fruit mee invriezen. Dat oogt mooi in een cocktail, maar ook in water of vruchtensap. Of maak ijsblokjes met een kleurtje (bijvoorbeeld van cranberrysap), om je aperitief een leuke twist te geven. Meer tips voor prachtige ijsblokjes kan je hier vinden.

6. Op welke manier kun je wijn snel koelen?

Onverwacht bezoek en de wijn staat niet koud? Vul een ijsemmer met ijsblokjes en koud water en strooi er flink wat keukenzout bij. Door het zout geven de ijsblokjes sneller koude af waardoor de wijn ook vlugger op temperatuur is. Lees hier meer tips om je drankjes snel af te koelen.

7. En wat eten we erbij?

Bij een geslaagd aperitief horen lekkere hapjes. Maak het jezelf niet te moeilijk en ga voor olijven, tapenades, gemarineerde groenten, dipscrostini's en bruschetta's. Makkelijk op voorhand te maken en superlekker. Overdrijf ook niet met de hapjes: een zestal per persoon is zeker genoeg.

8. Hoe hou je de beestjes op afstand?

Deze tips en trucs kunnen helpen:

  • Doe wat kruidnagels in een glaasje lauw water en zet dat op de plek die je wespenvrij wilt houden. Wespen houden niet van de geur en blijven weg.
  • Vliegen hebben een hekel aan de geur van lavendel. Boeketjes, kaarsen, olie,… alles met lavendel helpt! Ook de geur van basilicum vinden ze vervelend.
  • Leuk én handig om insecten uit je drankje te houden: leg een plakje sinaasappel of citroen op je glas en prik er een rietje door.

9. Hoe maak je een wespenval?

Neem een plastic fles, haal de dop eraf en snij de bovenkant eraf. Giet een zoete vloeistof in de onderkant, en plaats de afgesneden bovenkant er ondersteboven op, met de top naar beneden. De wespen worden aangetrokken door de zoete vloeistof, maar kunnen daarna niet meer uit de fles vliegen.

10. Nog toptips?

  • Maak of serveer je iets voor de éérste keer? Controleer dan of je alles in huis hebt. Voor oesters heb je bijvoorbeeld oestermesjes nodig.
  • Rechtstaande aperitief? Voorzie dan kleien tafeltjes waarop je gasten hun glas kunnen zetten. Zorg ook voor servetjes en schaaltjes waarin je olijvenpitten of gebruikte prikkertjes kwijt kunt.
  • Geef glazen een persoonlijke toets met zelfgemaakte naamkaartjes rond de voet. Zo vindt iedereen snel zijn glas terug.
  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen