Meest recente artikelen

Is speltbrood gezonder dan volkorenbrood?

Hoe zit dat?

Is speltbrood gezonder dan volkorenbrood? Artikel

Eerst moest iedereen aan het volkorenbrood, nu lijkt speltbrood weer in opmars. Is speltbrood nu echt gezonder dan gewoon volkorenbrood? Om het helemaal zeker te weten, vroegen we wat Karolien Olaerts ervan denkt.

Karolien Olaerts schreef al verschillende boeken over gezond eten en heeft een eigen podcast. Met al onze vragen over gezondheid kunnen we dus bij haar terecht. Deze keer: is speltbrood gezonder dan gewoon volkorenbrood?

Het antwoord van Karolien

"Met gewoon volkorenbrood bedoelen we tarwebrood, want dat is nog altijd het graan dat het vaakst gebruikt wordt. Spelt is een aan tarwe verwant graan, waarbij je ook de keuze hebt tussen wit, bruin en volkorenbrood. Als je voor een volkoren speltbrood kiest, is dat even voedzaam als een volkoren (tarwe)brood. Kies je voor een wit speltbrood, dan is dat minder voedzaam dan een volkoren (tarwe)brood." Speltbrood is dus niet gezonder dan volkorenbrood, volgens Karolien.

Vezels voorop

"Volkorenbrood, of het nu spelt of tarwe is, is gemaakt van volkorenmeel. Hett bevat daarom meer vezels, vitamines en mineralen dan wit brood. Die voedingsvezels kun je ook uit andere bronnen halen. Brood is echter een gemakkelijke leverancier. Als jij af en toe wit speltbrood eet omdat je dat lekker vindt, is dat prima. Eén product maakt of kraakt je gezondheid niet. Het gaat om gewoontes. Het gaat altijd over hoeveel en hoe vaak je iets op het menu zet en hoe je eetpatroon er over het algemeen uitziet."

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel
Alles over Karolien Olaerts

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen