Meest recente artikelen

Zijn speltpasta en linzenpasta beter dan pasta gemaakt van tarwe?

Zoveel keuze tegenwoordig!

Zijn speltpasta en linzenpasta beter dan pasta gemaakt van tarwe? Artikel

De keuze wordt steeds moeilijker als je voor het rek met pasta staat in de supermarkt. Zijn al die 'nieuwe' pasta's nu beter dan de traditionele? Karolien Olaerts legt uit.

Karolien Olaerts serveert niet alleen lekkere gezonde gerechtjes voor het hele gezin, ze geeft ook graag antwoord op jouw kookvragen, mét praktische tips en wetenschappelijk onderbouwd voedingsadvies.

 

"Je hebt tegenwoordig zoveel verschillende soorten pasta: op basis van haver, linzen, rijst, spelt … Kies ik beter voor deze varianten dan voor gewone pasta op basis van tarwe?"

Karolien: "Je kunt hier op drie zaken letten. Eerst en vooral op de hoeveelheid voedingsvezels. Volkorenpasta is veel hoger in vezels dan witte pasta en is daarom een voedzamer product dat ook beter vult. Het vezelgehalte van volkorenpasta schommelt tussen 7 en 11 gram per 100 gram. Je kunt al die hippe nieuwe pasta's al eens tegen die grens afmeten. Ligt het vezelgehalte lager, dan kun je je afvragen of het wel een betere keuze is. Ten tweede kun je naar de eiwitten kijken. Een volkorenpasta bevat 12 tot
13 gram eiwit per 100 gram, bij een linzenpasta kan dat gaan naar 25 gram eiwit per 100 gram. Voor wie extra eiwitten aan zijn eetpatroon moet toevoegen, kan dit een betere keuze zijn, al geldt dat voor heel weinig mensen. Dat is anders voor vezels: amper 16 procent van de Belgen krijgt voldoende vezels binnen. Die nieuwe pasta's zijn vaak wel vrij duur: kijk dus ook naar wat voor jou de financieel meest gezonde keuze is."

 

Recepten met 'andere' pasta's

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel
Alles over Karolien Olaerts

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen