S.O.S. broodbakhulp
Slim
Broodbakken is niet moeilijk, maar er kan wel eens iets misgaan. Met deze tips weet je wat te doen!
Help, mijn brood rijst niet!
Je krijgt het beste resultaat door met verse gist (en niet meet zelfrijzende bloem of bakpoeder) te werken, maar je moet natuurlijk wel weten hoe je ermee aan de slag gaat. Enkele tips:
- Verbrokkel je verse gist in lauw water en laat een kwartiertje staan.
- Zorg ervoor dat je gist niet meteen in contact komt met je zout. Maak een kuiltje in je bloem, giet je gist erin en begin van binnen naar buiten toe te kneden. Kneed eventueel ook andere ingrediënten mee, afhankelijk van je recept. Leg deze ook aan de buitenkant, omdat je gist eerst en vooral met je bloem moet samenwerken.
- Laat je deeg rijzen, vorm je brood én laat nog een keertje rijzen totdat de omvang van je brood is verdubbeld anders wordt je brood straks te compact en te zwaar.
Help, mijn brood valt uit elkaar!
Dan heb je waarschijnlijk niet lang genoeg gekneed. Blijf je deeg kneden totdat het elastisch is. Dat duurt meestal een tiental minuutjes. Blijft je deeg aan je handen kleven? Voeg dan wat bloem toe. Valt je deeg (nu al) uit elkaar? Voeg dan wat vloeistof toe: water of melk, naargelang het recept.
Help, mijn brood is niet 'gaar'!
Is je brood goudbruin langs de buitenkant maar nog vochtig langs de binnenkant? Dan heb je de temperatuur van je oven waarschijnlijk te hoog gezet. De meeste broden bak je af op 220°C. Tip: zet een kommetje water in je oven voor een goudbruin brood én een krokante korst.