Meest recente artikelen

Zijn drankjes met probiotica en 'goede bacteriën' nuttig?

Ben jij pro-biotica?

Zijn drankjes met probiotica en 'goede bacteriën' nuttig? Artikel

Zuiveldrankjes met toegevoegde probiotica en 'nuttige bacteriën' worden aangeprezen omdat ze onze darmflora zouden bevorderen. Maar zijn ze ook echt nuttig? Chef Karolien Olaerts buigt zich over dit vraagstuk.

Karolien Olaerts is niet enkel chef, ze behaalde ook een master in de biomedische wetenschappen met als specialisatie ‘Voeding’. Ze is dus de uitgelezen persoon om voedingsadvies aan te vragen. Wij stelden haar de vraag ‘is een zuiveldrank met toegevoegde probiotica of goede bacteriën nuttig’?

“Als dit soort zuiveldrankjes jou blij maken, dan kun je ze als nuttig beschouwen, maar als je je afvraagt of ze effectief iets doen voor je darmflora, dan is het antwoord: nee. Zulke zuivelproducten zijn vaak duurder, maar vormen geen meerwaarde voor je gezondheid: er zitten veel te weinig bacteriën in om van nut te zijn en/of die bacteriën overleven de weg doorheen de maag niet. Die is enorm zuur, net om ziektekiemen van buitenaf te vernietigen voor ze onze darmen bereiken.”

Wat heeft wel nut?

“Probiotica van bij de apotheek, in capsules of poedervorm, zijn een ander verhaal. Zo kunnen mensen met het prikkelbaredarmsyndroom gebaat zijn bij het nemen van dergelijke probiotica. Ook wanneer je diarree hebt gehad of als je goede darmbacteriën onder druk staan door een antibioticakuur, kunnen die zakjes of pilletjes ondersteunend werken om je darmflora te herstellen en klachten te verminderen. Laat je daarbij zeker adviseren door je dokter of apotheker, want niet elk probioticum bevat dezelfde bacteriestammen. Andere klachten vragen soms om een ander type probioticum.”

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel
Alles over Karolien Olaerts

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen