Recept

Black bean burgers

  • Duur:
  • Budget:
  • Moeilijkheid:

Karolien Olaerts: "Een vegetarische burger met veel smaak... en groentjes! Een tip: gebruik nooit een foodprocessor als je zelf veggie burgers maakt. Het geheim van een lekkere homemade burger is namelijk de textuur! Een foodprocessor geeft een veel te puree-achtig resultaat.”

bereiding
  1. 1

    Verwarm de oven voor op 180°C. Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet hem af en zet opzij.

  2. 2

    Spoel intussen de zwarte bonen grondig en laat ze uitlekken. Stort ze op een met (herbruikbaar) bakpapier beklede bakplaat en gaar ze 10 minuten in de oven. Schep intussen het chiazaad om met 3 eetlepels water en zet minstens 10 minuten opzij.

  3. 3

    Borstel de champignons schoon en snij ze in heel kleine stukjes. Verwarm de olijfolie in een pan en bak de champignons op een hoog vuur. Pers er de knoflook bij en kruid met voldoende versgemalen zwarte peper. Bak tot de champignons bruin kleuren. Als er zich vocht zou vormen, laat de champignons dan op het vuur staan tot dit volledig verdampt is. Hak de walnoten fijn. Snij de dadels in kleine stukjes. Hak de munt en de peterselie fijn.

  4. 4

    Doe de zwarte bonen in een grote kom en plet ze fijn met een vork. Doe er de champignons, de rijst, het chiazaadmengsel, de gehakte noten, de verse kruiden, de dadels, de appelciderazijn, de komijn en het havermeel bij. Kruid met voldoende grof zout en versgemalen zwarte peper. Schep goed om tot alle ingrediënten gelijkmatig verdeeld zijn.

  5. 5

    Vorm met je handen 4 burgers van het mengsel. Duw hierbij eerst het ‘deeg’ goed samen tot een stevige bal, die je dan omvormt tot een dikke schijf. Bestrooi de burgers langs beide zijden met een dun laagje havermeel, leg ze op een bord en plaats ze minstens 15 minuten in de koelkast.

  6. 6

    Verhit een laagje rijstolie in een grote pan en bak de burgers enkele minuten aan elke kant, tot ze een korstje krijgen. (Het is belangrijk dat ze rechtstreeks uit de koelkast komen, als je ze bakt.) Laat ze uitlekken op wat keukenpapier. Bereid intussen de broodjes volgens de aanwijzingen op de verpakking.

  7. 7

    Snij de hamburgerbroodjes doormidden en besmeer de onderste helft met een flinke laag guacamole. Leg er de burger op, druppel er wat ketchup overheen, leg er een paar blaadjes sla bovenop en serveer!

Deel dit recept

Hoe vond je het recept?

Black bean burgers

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!