Recept

Romige ovenschotel met aardappel, gerookte zalm en broccoli

  • Duur:
  • Budget:
  • Moeilijkheid:

Wat is er makkelijker dan een ovenschotel die je al de dag voordien kunt maken? Deze ovenschotel van Karolien Olaerts is bovendien een echte crowd pleaser. Gaar de schotel bij het maken 25 à 30 minuten in de oven en warm 'm op door hem voor het serveren 10 minuten te bakken in een op 180°C voorverwarmde oven.

Liever veggie?

Maak dit gerecht vegetarisch door de zalm te vervangen door 100 g feta. Je houdt het helemaal plantaardig door vegan alternatieven voor de room, melk, feta en geraspte kaas te gebruiken.

 

bereiding
  1. 1

    Verwijder het donkergroene gedeelte van de preien. Snij ze in de lengte in tweeën en spoel ze grondig onder koud stromend water. Dep de preien droog en snij ze in reepjes.

  2. 2

    Doe de room en de melk in een steelpan. Voeg ¼ koffielepel zout en flink wat zwarte peper toe. Pers er de knoflook bij en breng langzaam aan de kook op een zacht vuur.

  3. 3

    Spoel intussen de aardappelen grondig. Snij ze met de schil in plakken van zo’n 1/2 cm. Spoel de gesneden aardappelen niet na! Het zetmeel is nodig voor het binden van de room. Doe de aardappelen in de kokende room, roer goed om, zet het vuur laag en laat 7 minuten sudderen of tot de aardappelen net gaar zijn.

  4. 4

    Verhit intussen de olijfolie in een grote, diepe ovenvaste pan van 30 cm diameter en stoof de prei aan. Gaar die enkele minuten. Zet het deksel niet op de pan, zodat overtollig vocht kan verdampen. Kruid met peper en grof zeezout.

  5. 5

    Verwarm de oven voor op 180°C. Snij intussen de broccoli in roosjes. Verwijder de taaie schil en onderkant van de broccolistam en snij hem in plakjes. Spoel de broccoli, laat hem even uitlekken en stort hem bij de prei. Roer de groenten om en zet het deksel op de pan. Laat de broccoli 4 minuten stomen.

  6. 6

    Spoel intussen de spinazie en zwier ze droog. Hak de bieslook en dille fijn. Scheur de gerookte zalm in reepjes. Zet opzij.

  7. 7

    Verdeel de spinazie over de prei en de broccoli en zet het vuur hoog, zodat de spinazie kan slinken en al het overtollig vocht uit de pan kan verdampen. Meng de verse kruiden onder de room en de aardappelen.

  8. 8

    Schenk de aardappelen en de room bij de groenten en doe er ook de gerookte zalm bij. Schep alles goed om. Bestrooi met de geraspte kaas en gaar de schotel 30 à 35 minuten in de oven. Serveer met een frisse salade.

Deel dit recept

Hoe vond je het recept?

Romige ovenschotel met aardappel, gerookte zalm en broccoli

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!