Recept

Bedriegt den boer

  • Duur:
  • Budget:
  • Moeilijkheid:

Eten jouw kinderen moeilijk groenten? Deze kindvriendelijke vegetarische ovenschotel van Karolien Olaerts (mét ketchup!) valt vast in de smaak.

 

Toptip!

 

Strijk het oppervlak van de puree zeker en vast niet glad! Maak er net wat extra oneffenheden in, die wat meer kleuren onder de grill. 

 

Ook lekker

 

Karolien: "Wanneer de tomaten niet in seizoen zijn, zou je de trostomaten kunnen vervangen door 200 gram tomatensap of -vlees. Omdat ik de rest van dat brik of blik dan misschien niet gebruik, kies ik toch voor verse tomaten. De smaak is ook wat zachter... Maar doe vooral waar jij je goed bij voelt!"

 

Liever vegan?

 

Karolien: "Je kunt de parmezaan vervangen door een vegan variant - 1 eetlepel edelgistvlokken - of gewoon weglaten. Mijn voorkeur gaat wel uit naar een ‘bedriegt den boer’ mét echte parmezaan, die trouwens lactosevrij is."

bereiding
  1. 1

    Pel en snipper de ui. Schil de wortelen en snij ze in kleine blokjes. Pel en pers de knoflook. Roerbak de ui in enkele minuten glazig in 1,5 eetlepel olijfolie in een kookpot met antikleeflaag. Voeg de wortelen, de knoflook, zwarte peper en grof zeezout toe, schep goed om en laat met het deksel op de pot zo’n 15 minuten stoven op een laag vuurtje. Roer regelmatig om.

  2. 2

    Schil voor de bovenste laag de aardappelen en snij ze in stukken. Hak ook de bloemkool in grote stukken. Kook de aardappelen samen met de bloemkool door en door gaar, in ongeveer 10 minuten in lichtgezouten water. Giet ze af.

  3. 3

    Snij intussen de trostomaten in kwarten en mix ze tot moes in een kleine foodprocessor of met een staafmixer.

  4. 4

    Voeg de tijm en het paprikapoeder bij de wortelen, schep goed om en laat zo’n halve minuut verhitten. Schep er vervolgens de gepureerde tomaat, de ketchup, de sojasaus, de balsamicoazijn en de chilivlokken bij. Roer goed om, tot deze saus kookt. Zet het vuur uit, schep het vegetarisch gehakt erdoorheen en verdeel het gehakt-groentemengsel over de bodem van een diepe ovenschaal.

  5. 5

    Maak de middelste laag. Snij de savooikool in kwarten en vervolgens in reepjes. Verwarm 1 eetlepel olijfolie in de kookpot van de wortelen en stoof de savooikool op een laag vuur in 10 minuten gaar. Zet het deksel hierbij op de kookpot, maar roer regelmatig om. Voeg 1 à 2 eetlepels water toe, als de kool dreigt aan te branden.

  6. 6

    Werk intussen de puree af. Voeg de melk, de mosterd en voldoende versgemalen peper, nootmuskaat en grof zeezout bij de aardappelen en de bloemkool. Plet met een pureestamper tot een gladde of grove puree naar smaak. Schep er de parmezaan onder. Voeg eventueel nog wat meer van de smaakmakers toe.

  7. 7

    Verwarm de ovengrill voor op 230°C. Schep de peterselie en het citroensap door de savooikool en breng ze op smaak met zwarte peper en zeezout. Verdeel het savooikoolmengsel over de gehaktlaag in de ovenschotel en druk licht aan. Verspreid daar de puree over. Plaats de schotel 5 à 10 minuten onder de grill, tot de puree goudbruin kleurt en serveer.

Deel dit recept

Hoe vond je het recept?

Bedriegt den boer

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!