Meest recente artikelen

Hoe kan ik wintergerechten lichter maken zonder aan smaak in te boeten?

Winterkost light

Hoe kan ik wintergerechten lichter maken zonder aan smaak in te boeten? Artikel

Stoofpotjes, ovenschotels, rijke pasta’s en gebraadjes: de trek in echte winterkost is groot als het fris is buiten. Maar ook de caloriën tikken al snel aan. Wij vroegen aan Karolien Olaerts hoe je wintergerechten lichter kunt maken zonder aan smaak in te boeten.

Karolien Olaerts schreef al verschillende boeken over gezond eten en heeft een eigen podcast. Met al onze vragen over gezondheid kunnen we dus bij haar terecht. Deze keer: "Winterkost bevat vaak kaas, room, gehakt… Heb je tips om wintergerechten lichter te maken, zonder aan smaak in te boeten?"

Het antwoord van Karolien

Creatief met bloemkool

"In de winter grijpen we vaak naar stevig comfortfood vanwege een behoefte aan warmte en extra energie bij koud weer. Toch kun je eenvoudig een lichtere, smaakvolle en even verwarmende variant creëren. Zo kun je bechamel- of kaassaus vervangen door de intussen alom bekende bloemkoolsaus, een romige saus met meteen een extra portie groenten in."

Maak het plantaardig

"Ik heb zelf een recept met – verrassing – bloemkool, parmezaan, veel nootmuskaat en een beetje plantaardige room. Zo lekker! Dat is meteen de tweede tip: vervang room door de plantaardige variant, net zoals gehakt. Zo elimineer je veel verzadigd vet, wat lichter verteerbaar is en lager in calorieën."

Extra groenten

"In de winter zijn er ook heel veel mooie wintergroenten voorhanden: pompoen, spruitjes, pastinaak, kolen, witloof… Vergeet die zeker geen plaats te geven in je wintermenu! Probeer ook eens groenten toe te voegen aan je puree. Zelf neem ik de helft tot twee derde groenten en een derde aardappelen. Ga voor knolselder, bloemkool of raapjes, en je puree heeft nog exact dezelfde kleur en textuur. Je merkt het amper!"

Ken je kazen

"Nog typisch winters is gratineren. Zelf verkies ik parmezaan boven emmentaler of gruyère, vanwege de pittige smaak. Hierdoor hoef je minder te gebruiken voor een smaakvol korstje."

Wintergerechten lichter maken? Probeer deze recepten van Libelle Lekker

Een lichtere en toch even lekkere variant van echte winterkost op tafel zetten? Probeer eens deze gerechten. Wil je deze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel
Alles over Karolien Olaerts

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen