Meest recente artikelen

Welke plantaardige melk is de beste?

Kies je voor soja, haver, amandel...?

Welke plantaardige melk is de beste? Artikel

Kan plantaardige 'melk' een alternatief zijn voor gewone koemelk en zo ja, welke kies je dan het best? Karolien Olaerts licht toe.

Karolien Olaerts serveert niet alleen lekkere gezonde gerechtjes voor het hele gezin, ze geeft ook graag antwoord op jouw kookvragen, mét praktische tips en wetenschappelijk onderbouwd voedingsadvies.

"Er is veel te doen om de voedingswaarde van plantaardige melk. Welke is nu de beste vervanger?"

Karolien: "Als we naar de voedingswaarde kijken, wordt sojamelk beschouwd als de beste vervanger. Deze heeft een hoog eiwitgehalte en die soja-eiwitten hebben bovendien een hoge biologische waarde. Dit betekent dat ze alle essentiële aminozuren bevatten (aminozuren die we zelf niet kunnen aanmaken en dus uit onze voeding moeten halen). Soja is een van de weinige plantaardige eiwitbronnen met die eigenschap. Verrijkte sojamelk, met toegevoegd calcium en vitamine B12, is daarom de meest voedzame optie.

Maar dit soort voedingsadvies is altijd relatief. Misschien ben jij allergisch voor soja. Dan is sojamelk allesbehalve een gezonde optie voor jou. Misschien lust je het niet? Drink dan gerust iets anders. Ja, alternatieven op basis van rijst, haver, quinoa en amandel worden over het algemeen als minder voedzaam beschouwd, de Nutri-score is vaak ook lager, maar intoleranties en persoonlijke smaak zijn vast en zeker goede redenen om er toch voor te kiezen. Een wat minder eiwitrijke plantaardige melk maakt of kraakt je eetpatroon niet. Zeker niet ons westerse dieet, waarin nagenoeg geen eiwittekorten gezien worden."

Lees ook …

 

  • Deel dit artikel
Alles over Karolien Olaerts

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen