Meest recente artikelen

Feit of fabel: in de microgolf gaan alle vitamines verloren

Eindelijk uitsluitsel!

Feit of fabel: in de microgolf gaan alle vitamines verloren Artikel

Je hoort het wel vaker: 'Als je eten klaarmaakt in de microgolf, dan gaan alle vitamines verloren!'. Klopt die uitspraak eigenlijk wel? Wij gingen op zoek naar het antwoord.

Scenario 1: je bereidt eten in de microgolf

Een microgolfoven enkel gebruiken om voedsel op te warmen, dat zou zonde zijn. Je kunt 'm namelijk ook perfect inzetten als echte kookhulp. Een eitje pocheren, groenten stomen, chips maken, … Het kan allemaal in de microgolf!

Ook de kooktijd van aardappelen verkorten, doe je met de microgolfoven: prik een paar keer in de aardappelen met een vork en stop ze 2 keer 2 minuten in de microgolf (draai ze in 't midden even om) op medium (of ongeveer 750W). Zo zijn ze gedeeltelijk gaar en kun je ze sneller verwerken tot puree, gebakken patatjes, gepofte aardappelen, …

In dit scenario hoef je absoluut niet bang te zijn dat er massa's vitamines verloren gaan; integendeel! Als je eten bereidt in de microgolf, gebruik je doorgaans minder water dan op het fornuis. Daardoor gaan er dus eigenlijk zelfs mínder vitamines verloren in het kookwater.

Gerustgesteld? In dit artikel vind je enkele leuke microgolfrecepten:

Scenario 2: je warmt eten op in de microgolf

In veel gezinnen wordt de microgolfoven enkel gebruikt om restjes op te warmen. Logisch, ook: ‘t gaat snel en het kleinste kind kan het.

 

In dit geval moeten we je teleurstellen: elke keer dat je de microgolf gebruikt om je eten op te warmen, gaan er wél vitamines verloren. Dat is overigens niet enkel het geval in de microgolf: het geldt ook als je eten op het kookvuur opwarmt.

 

Een échte remedie is er niet, maar zorg er in ieder geval wél voor dat je telkens alleen de portie die je nodig hebt, verwarmt, en niet de hele pot. Zo beperk je het aantal keren dat je hetzelfde voedsel opnieuw opwarmt en dus het aantal vitamines die daarbij verloren gaan.

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen